Ponta, la bani mărunţi: şapte motive pentru care legea impozitării bacşişului a fost un demers ratat din start

Ponta, la bani mărunţi: şapte motive pentru care legea impozitării bacşişului a fost un demers ratat din start

Guvernul nu a copiat acte normative asemănătoare care şi-au dovedit eficienţa în alte ţări, preferând să fie original. Rezultatul a constat în prevederi care nu se puteau respecta FOTO: Getty Images

Decizia de anulare a impozitării bacşişurilor a fost luată chiar mai repede decât se anticipa. Ponta a fost obligat să recunoască faptul că Ordonanţa de urgenţă a fost făcută pe colţul mesei, de neprofesionişti plătiţi din banul public, scrie Adevărul Financiar.

Pus în faţa unei pierderi masive de popularitate, Victor Ponta a fost nevoit să-l scoată la înaintare pe ministrul Finanţelor pentru a anunţa renunţarea la impozitarea bacşişului, după ce dimineaţă încercase să anuleze ordonanţa via Victor Ciorbea, Avocatul Poporului.
 

1. Neconstituţionalitate

 
Ordonanţa de Urgenţă privind impozitarea bacşişului este atacată de Avocatul Poporului la Curtea Constituţională chiar de către Victor Ciorbea, un apropiat al lui Victor Ponta şi al alianţei aflate la putere, care l-a şi numit în înalta demnitate publică exact în urmă cu un an de zile. Reamintim că o OUG intră în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial şi nu poate fi contestată decât de către Avocatul Poporului până la momentul intrării în discuţie în Parlament, care ar putea s-o respingă, potrivit sursei citate.
 

2. Miza derizorie

 
Piaţa HORECA, a hotelurilor şi restaurantelor, este prea mică pentru ca sumele colectate din impozitarea cu 16% a bacşişurilor să contribuie semnificativ la veniturile bugetare. 300 de milioane de lei pe an (66 milioane de euro), suma trecută în nota de fundamentare, este considerată drept utopică de către majoritatea actorilor din HORECA, chiar dacă se ia în calcul conformarea voluntară de 100%.
 

3. „Originalitatea”

 
Guvernul nu a copiat acte normative asemănătoare care şi-au dovedit eficienţa în alte ţări, preferând să fie original. Rezultatul a constat în prevederi care nu se puteau respecta. De exemplu, în multe cazuri eliberarea unui al doilea bon fiscal separat pentru bacşişul primit era imposibilă. Mai ales în cazul turiştilor străini, aceştia trebuiau să fie instruiţi cum să dea bacşiş fără să încalce legea şi conform reglementărilor elaborate de Ministerul Finanţelor.
 
Citiţi mai departe pe www.adevarulfinanciar.ro.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările