UPDATE Obligativitatea ştampilei a fost eliminată de Guvern. Ponta: este o „ordonanţă simplă, dar istorică“. Dispare şi timbrul judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţa de Guvern a început la ora 12.00, cu declaraţiile de presă ale premierului Victor Ponta
Şedinţa de Guvern a început la ora 12.00, cu declaraţiile de presă ale premierului Victor Ponta

Oligativitatea ştampilei a fost eliminată astăzi în Guvern, premierul Victor Ponta anunţând în deschiderea şedinţei săptămânale a Executivului că aceasta este o „ordonanţă simplă, dar istorică“. De asemenea, a fost eliminat şi timbrul judiciar.

Ponta l-a întrebat pe ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici: „Juraţi că azi desfiinţăm ştampila?“
Teodorovici a confirmat că ordonanţa va fi adoptată azi, iar „obligaţia contribuabilului de a utiliza ştampila în relaţia cu autorităţile va dispărea în momentul publicării în Monitorul Oficial a acestei prevederi“.

„Nu ştiu cum va arăta România fără ştampile, dar cu siguranţă va arăta mai bine“, a concluzionat premierul.

Guvernul a anunţat ulterior adoptarea ordonanţei privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi modificarea şi completarea unor acte normative.

Ce prevede actul normativ adoptat

Actul normativ elimină obligativitatea aplicării ştampilei atât pe declaraţiile, cererile şi alte documentele depuse de către persoane fizice, persoane juridice de drept privat aşa cum sunt definite în Codul civil, precum şi de către entităţile fără personalitate juridică, la instituţii sau autorităţi publice, cât şi pe documentele sau alte înscrisuri emise între aceste entităţi sau persoane. Regula nu se aplică persoanelor juridice de drept public care vor aplica ştampila pe documentele emise de către acestea, conform regulilor aplicabile în prezent. Măsura are scopul să reducă birocraţia şi să simplifice regulile administrative, arată Guvernul, într-un comunicat.

Ordonanţa prevede şi scutirea de la plata taxelor extrajudiciare de timbru a tuturor contribuabililor care solicită Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală eliberarea unor certificate, adeverinţe sau alte asemenea documente. Anul trecut, ANAF a emis circa 4,5 milioane de documente pentru a căror eliberare a fost necesară achiziţionarea de către contribuabili a timbrelor extrajudiciare.

Actul normativ completează totodată prevederile legale referitoare la tipurile de garanţii în sensul extinderii garanţiilor financiare cu un nou tip: poliţa de asigurare de garanţie. Prin această modificare se oferă posibilitatea contribuabililor să depună drept garanţie scrisori de garanţie/poliţe de asigurare de garanţie emise şi de alte instituţii de credit sau alte instituţii financiare autorizate, nu numai de către cele bancare.

"De asemenea, se creează o regulă specială de aplicare a măsurilor de executare silită în cazul debitorilor care au de încasat de la autorităţi sau instituţii publice sume certe, lichide şi exigibile. În astfel de situaţii, în baza documentelor furnizate de debitor, organul de executare va institui poprirea asupra sumelor datorate de aceste autorităţi sau instituţii publice. Modificarea legislativă are drept scop evitarea executărilor silite a sumelor din conturile bancare sau a bunurilor debitorilor, măsuri inechitabile în condiţiile în care debitorii au, în acelaşi timp, sume de încasar de la autorităţi sau instituţii publice", potrivit Guvernului.


Cine nu va mai avea nevoie de ştampilă

Vizate de această măsură sunt atât persoanele fizice şi persoanele juridice de drept privat, ca şi entităţile fără personalitate juridică.

"Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum şi entităţile fără personalitate juridică nu au obligaţia de a aplica ştampilă pe declaraţii, cereri sau orice alte documente depuse la instituţiile sau autorităţile publice", scrie în documentul Finanţelor.

În plus, ştampila nu va mai trebui aplicată nici pe documentele emise în relaţia dintre persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat şi entităţile fără personalitate juridică.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite