Poliţiştii ameninţă cu proteste dacă Guvernul le îngheaţă salariile

Poliţiştii ameninţă cu proteste dacă Guvernul
le îngheaţă salariile

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Sindicatele din poliţie condamnă „cadoul” neaşteptat pe care îl pregăteşte Guvernul prin îngheţarea salariilor bugetarilor, în anul 2019, şi spun că vor declanşa proteste dacă acest lucru se întâmplă.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Deşi în proiectul de ordonanţă nu se face referire la creşterea etapizată care trebuie sa se facă cu 1 ianuarie, trebuie să fim foarte atenţi la forma finală pe care o va avea ordonanţa de urgenţă pentru că poliţiştii nu vor mai accepta să le crească veniturile doar pe hârtie. În cazul îngheţării salariilor, vom declanşa ample acţiuni de protest pe termen nelimitat”, spun reprezentanţii Sindicatului Europol.

„Chiar  astăzi în  ajunul sărbătorii Sf. Nicolae, poliţiştilor li s-a pregătit un «cadou» neaşteptat. Guvernul a pregătit proiectul de ordonanţă de urgenţă privind măsurile fiscal bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, ordonanţă care se va aplica în cursul anului 2019.

Conform proiectului care încă nu este asumat de Guvern şi care deocamdata a fost trimis în circuit, în anul 2019 cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor primelor, despăgubirilor, compensaţiilor pentru chirie si al celorlalte elemente ale salariului, care nu fac parte din salariul brut lunar se menţin la  nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018. Norma de hrană şi drepturile de echipament se menţin în plată la  nivelul stabilit pentru luna decembrie 2018.

De asemenea, activitatea desfăşurată de poliţişti în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute în legislaţia în vigoare în luna iunie 2017.

Mai mult de atât, instituţiile şi autorităţile publice aşa cum sunt ele definite la art. 2, alin. 1, pct. 30 din Legea 500/2002 privind finanţele publice şi la art. 2, pct.39 din Legea 273/2006 indiferent de sistemul de finanţare, nu acordă personalului din cadrul acestora indemnizaţia de vacanţă reglementată prin Legea 153/2017”, scot în evidenţă sindicaliştii.

Ei subliniază că, de la 1 ianuarie 2019, conform prevederilor Legii 153/2017 ,  art. 38, alin. 4, salariile de funcţie ale poliţiştilor ar trebui să crească:  „în perioada 2019 – 2022 se va acorda anual o creştere a salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare, fiecare creştere reprezentând 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 şi cel/cea din luna decembrie 2018. Creşterea respectivă şi data de aplicare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat”. În medie, creşterea netă ar fi în jurul sumei de 300 lei, spun sindicaliştii din poliţie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: