Poliţa RCA, mai scumpă pentru şoferii imprudenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De o poliţă RCA mai ieftină se vor bucura şoferii care nu au avut accidente în 2011, pensionarii, dar şi bugetarii

Noua lege RCA aduce o schimbare a sistemului bonus-malus, ceea ce face ca preţul poliţelor să varieze cu câteva zeci de procente în funcţie de istoricul conducătorului auto. Legea RCA a fost promulgată la finalul lunii mai şi intră în vigoare după 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Sistemul bonus-malus din noua lege RCA aduce variaţii ale poliţei în cazul şoferilor care au avut accidente, astfel încât aceştia pot plăti mult mai mult faţă de şoferii corecţi.

„Un lucru pozitiv este că în viitor se poate folosi istoricul şoferului. Adică asigurătorii ar putea folosi informaţiile de la poliţie sau de la alte autorităţi cu privire la comportamentul în trafic, amenzi, care ar influenţa bonus-malus în ideea de a penaliza mai mult un comportament deficitar în trafic”, a declarat, citat de Digi24, Mădălin Roşu, responsabil asigurări auto UNSAR.

În prezent, categoriile bonus şi malus se opresc la 32% în plus sau în minus faţă de tariful standard al unei poliţe RCA. Se ia în calcul însă revenirea la situaţia în care bonusul putea reduce asigurarea auto cu pâna la 50%, în timp ce malusul ar putea taxa suplimentar şoferii cu până la 100% faţă de costul iniţial al RCA-ului.

Legea prevede şi suspendarea poliţei pentru maşina nefolosită, decontarea daunelor direct între companii sau poliţa RCA încheiata pe o lună.

BAAR: Avem un tarif de referinţă care avantajează consumatorul

„Preţurile poliţelor RCA nu s-au modificat în prezent, faţă de perioada în care acestea au fost plafonate. Mai mult, consumatorii au acum la dispoziţie tariful de referinţă, un instrument care le permite să compare ofertele primite din partea asiguratorilor şi să ia cea mai bună decizie”, afirma recent Mădălin Roşu, preşedintele BAAR.

Potrivit acestuia, nu s-a produs nicio schimbare între actuala perioadă, cu tarife de referinţă, şi perioada precedentă, cu tarife plafonate. 

Mădălin Roşu a mai arătat că tariful pentru o poliţă de răspundere civilă auto (RCA) este, în prezent, echivalent cu preţul a două plinuri de benzină, sumă pentru care o persoană, indiferent de autoturismul pe care îl conduce, primeşte un cec în alb de peste 7 milioane de euro.

„Gândiţi-vă că vorbim două plinuri de benzină. Iar pentru acest cost, acea persoană, indiferent ce maşină conduce, primeşte un cec în alb de peste 7 milioane de euro (valoarea maximă a despăgubirilor RCA în caz de accident pentru pagube materiale şi vătămări corporale – n.r.). Să nu uităm totuşi importanţa asigurării de răspundere civilă auto. Întotdeauna o percepem ca pe o taxă, pentru că este obligatorie, dar dacă nu ne-o facem, s-ar putea să nu ne permitem să plătim o astfel de despăgubire care poate ajunge la milioane de euro“, a declarat Mădălin Roşu.

Doar 6% dintre şoferi produc daune

În prezent, în România sunt peste 5 milioane de şoferi asiguraţi, dintre care doar 6% produc daune pe parcursul unui an. Restul ar trebui să fie încadraţi în categorie de bonus, adică să primească reduceri atunci când încheie asigurările auto.

Legea RCA a fost promulgată la finalul lunii mai şi intră în vigoare după 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite