Podul de peste Dunăre de la Brăila primeşte 363 de milioane de euro fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) investeşte 363,3 milioane de euro pentru construirea unui pod peste Dunăre în oraşul Brăila. Proiectul implică, de asemenea, construirea unor drumuri de legătură pentru a îmbunătăţi conexiunile de transport dinspre Marea Neagră înspre nord-estul României.

Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri privind extinderea şi politica regională, a declarat: „Acest proiect finanţat de UE va îmbunătăţi în mod clar calitatea vieţii în regiune, prin trasee rutiere mai scurte şi mai sigure. Prin conexiuni mai simple către Moldova şi către Ucraina, proiectul de coeziune va contribui şi la intensificarea relaţiilor UE cu vecinii săi”.

Acest proiect, care face parte din reţeaua transeuropeană de transport, va îmbunătăţi legătura dintre nordul ţării, oraşul Tulcea, Delta Dunării şi portul Constanţa din sud. În prezent, conexiunea se poate face numai prin podul Giurgeni-Vadul Oii (aflat la 88 km la sud de Brăila) sau cu feribotul de la Brăila şi Galaţi. De obicei, traversarea cu feribotul este închisă iarna şi primăvara, din cauza îngheţului, a ceţii sau a furtunilor. Noul pod va oferi o alternativă mai rapidă, durata traseului scăzând cu aproximativ 50 de minute. Proiectul ar trebui finalizat până la sfârşitul anului 2023, anunţă Comisia Europeană.

Oficialii români au anunţat încă de săptămâna trecută că podul suspendat peste Dunăre de la Brăila va fi finanţat din fonduri europene, după ce Comisia Europeană a admis solicitarea României în acest sens.

„Este cel mai ambiţios proiect de infrastructură din România din ultimele 3 decenii, cu o lungime de aproape 2 kilometri. Construcţia podului a început la finalul anului trecut şi va avea, pentru întreaga regiune Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa, imense beneficii economice, sociale şi de mediu”, a declarat ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici.

 Autorizaţia de construire pentru podul suspendat şi viaductele de acces a fost emisă de ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, la data de 3 aprilie 2019, lucrările fiind începute de a doua zi.

Contractul pentru execuţia podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila a fost semnat în martie 2018 şi are o valoare de 430 de milioane de euro, fără TVA, iar antreprenorul lucrării este Asocierea Astaldi SpA (Italia) - IHI Infrastructure Systems Co.Ltd (Japonia).

Durata de realizare a podului peste Dunăre este de 48 de luni, din care 12 luni - proiectarea şi 36 de luni - execuţia, iar termenul de garanţie este de 10 ani.

Podul suspendat este poziţionat între km 4+596,10 şi km 6+570,52, pe drumul principal Brăila-Jijila, respectiv la km 165+800 pe fluviul Dunărea (kilometraj pe Dunăre, măsurat de la Sulina).

Obiectivul va avea o lungime totală de 1.974,30 metri, din care 489,65 metri reprezintă deschiderea laterală, pe malul dinspre Brăila şi 364,65 metri cea de pe malul dinspre Tulcea. De o parte şi de alta vor fi construite două viaducte de acces, în lungime de câte 110 metri, care se vor adăuga lungimii podului suspendat.

Proiectul care ca scop crearea unei căi de comunicaţie modernă, cu implicaţii în dezvoltarea regională a zonei, fluidizarea traficului între localităţile Brăila, Galaţi, Tulcea, Constanţa, creşterea siguranţei utilizatorilor, micşorarea timpilor de parcurs şi scăderea poluării la toate nivelele în prezent tranzitate.

Pe lângă acest obiectiv de infrastructură, au fost lansate şi conexiunile regionale cu podul. Astfel sunt lansate procedurile de licitaţie pentru studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice pentru drumurile expres Brăila- Tulcea, Buzău – Brăila şi Focşani – Brăila. Pentru drumul expres Brăila – Galaţi licitaţia pentru proiectare şi execuţie va fi lansată în luna octombrie 2019.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite