PNL a atacat la CCR creşterile salariale ale bugetarilor şi majorarea ajutoarelor sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL a atacat la Curtea Constituţională a României (CCR) două legi pentru majorarea salariilor adoptate în pandemie de Parlament, anunţă liderul deputaţilor PNL Florin Roman.

Potrivit lui, grupul deputaţilor PNL a atacat la CCR două legi votate de majoritatea PSD, în ultima şedinţă de vot final.

Prima lege atacată este cea referitoare la acordarea de sporuri şi creşteri salariale în administraţia publică centrală şi parlament.

Potrivit lui Florin Roman, amendamentele vizând creşterea cu 15% pentru „complexitatea muncii”, nu au fost discutate la Senat, unde proiectul iniţial prevedea o cu totul altă temă de reglementare.

„Prin urmare, noi considerăm că a fost încălcat principiul bicameralismului. În altă ordine de idei a fost încălcată legea responsabilităţii fiscale, care obligă iniţiatorul să precizeze sursa de finanţare pentru proiectele cu impact bugetar. Sunt doar două din cele mai importante argumente pe care le-am folosit în sesizarea către CCR”, afirmă Roman.

În acelaşi timp, grupul deputaţilor PNL a sesizat CCR în cazul majorării etapizate a ISR, care presupune şi creşterea ajutoarelor sociale, de tip venit minim garantat.

„PNL încurajează munca, nu nemunca, motiv pentru care am şi legiferat ca cei care refuză un loc de munca să nu mai beneficieze de ajutoare sociale. PNL este pregătit să atace la CCR orice proiect populist al PSD care aruncă în aer finanţele României”, a afirmat Roman.

Camera Deputaţilor a adoptat marţi un proiect de lege care prevede majorarea Indicatorului social de referinţă (ISR), indicatorul în funcţie de care se calculează toate formele de asistenţă socială, de la 500 lei la 1.200 lei, o creştere de 140%. Proiectul a fost iniţiat de PSD, ALDE şi Pro România.

Totodată, Camera Deputaţilor a adoptat miercuri un proiect de lege care prevede, printre altele, o majorare cu 15% a salariilor funcţionarii publici şi personalului contractual din aparatul Administraţiei Prezidenţiale, Secretariatului General al Guvernului şi din serviciile Parlamentului, pentru complexitatea muncii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite