Plouă cu amenzi pe litoralul românesc. Peste 50 de sancţiuni au fost aplicate într-o singură săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Călin Gavrilaş
Foto: Călin Gavrilaş

Inspectorii sanitari veterinari au aplicat în ultima săptămână 52 de amenzi, în valoare totală de 461.800 de lei, în urma controalelor efectuate în 269 de unităţi alimentare aflate pe Litoralul românesc, a transmis, luni, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA”.

Potrivit sursei citate, medicii veterinari au identificat, printre altele, depozitarea neconformă a produselor alimentare, condiţii necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie, manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi funcţionarea fără documente de înregistrare sanitară veterinară.

De asemenea, s-a constatat că persoanele din blocurile alimentare ale unor unităţi de alimentaţie publică cu activitate sezonieră nu au cunoştinţele de bază cu privire la respectarea regulilor de igienă specifice manipulării alimentelor. Acest aspect poate determina apariţia unor riscuri de contaminare încrucişată a alimentelor/preparatelor alimentare care se servesc către consumatori.

Potrivit sursei citate, cele mai multe sancţiuni au fost aplicate restaurantelor (21 în valoare totală de 178.600 de lei), urmate de unităţi de tip fast-food (14 în valoare totală de 126.200 de lei), magazine alimentare (4 în valoare totală de 32.000 de lei), rulote de tip fast-fost (2 în valoare totală de 20.000 de lei), unităţi de tip bufet (2 în valoare totală de 20.000 de lei), braserii (2 în valoare totală de totală 20.000 de lei), unităţi de tip bistro (2 în valoare totală de 20.000 de lei),baruri (2 în valoare totală de 20.000 de lei), laborator patiserie (o amendă în valoare de 5.000 de lei) rulotă patiserie (o amendă în valoare de 10.000 de lei) şi snack bar (o amendă în valoare de 10.000 de lei).

Controalele au fost efectuate în perioada 18 - 25 iulie 2021 la unităţi alimentare de pe litoral, cele mai multe verificări, peste 40% din total (108) fiind efectuate în restaurante.

ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call - Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.

Circa 530 de acţiuni de control au fost efectuate în staţiunile de pe litoral, în perioada 1-21 iulie, în urma cărora au fost aplicate 583 de avertismente şi 85 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 415.400 lei, au transmis, săptămâna trecută, reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Conform sursei citate, în cadrul „Comandamentului Litoral 2021", comisarii ANPC au oprit definitiv de la comercializare produse în valoare totală de peste 100.000 lei şi au oprit temporar de la comercializare, până la remedierea deficienţelor constatate, produse în valoare totală de aproximativ 530.000 lei.

De asemenea, inspectorii din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Dobrogea-Litoral au aplicat, de la începutul anului, amenzi în valoare de 632.000 de lei atât operatorilor de plajă, pentru nerespectarea condiţiilor contractuale, cât şi persoanelor fizice care au încălcat legislaţia în vigoare.

Potrivit Administraţiei Naţionale „Apele Române" (ANAR), în perioada 28 iunie - 9 iulie, echipele de control ale ABA Dobrogea - Litoral, împreună cu inspectori din cadrul celorlalte Administraţii Bazinale de Apă, au efectuat, de-a lungul litoralului românesc, între Năvodari şi Vama Veche, 277 de controale, fiind aplicate amenzi de 471.000 lei

Amenzile au vizat cu precădere: construcţii ilegale pe plajă pentru dezafectarea cărora s-a solicitat sprijinul autorităţilor locale, circulaţia cu autovehicule pe plajă pentru identificarea cărora s-a solicitat sprijinul Poliţiei locale, nerespectarea distanţei de 5 metri dintre linia ţărmului şi şezlonguri, nerespectarea numărului minim de recipiente pentru colectare gunoiului pe sectoarele de plajă închiriate, amplasarea de beach - baruri în locuri nereglementate contractual şi extinderea nepermisă a acestora, mai mult decât cea prevăzută.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite