Planurile Comisiei Europene pentru a salva băncile din zona euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Reuters | Barosso şi Draghi vor discuta în august despre soarta zonei euro
FOTO: Reuters | Barosso şi Draghi vor discuta în august despre soarta zonei euro

Comisia Europeană pregăteşte în detaliu o serie de planuri pentru a propune un sistem bancar de supervizare a zonei euro. Acest plan este văzut de bancheri ca o soluţie vitală pentru a calma criza datoriei suverane.

Liderii Uniunii Europene au decis, la summit-ul de la Bruxelles, ţinut în luna iunie, înfiinţarea unui supervizor bancar. Măsura vizează combaterea crizei suverane care a lovit Grecia, Irlanda, Portugalia, Cipru şi Spania, ţări care sunt în căutarea de noi bailout-uri din partea investitorilor internaţionali, pentru a-şi finanţa economia, în special sistemul bancar.

Această mişcare este o precondiţie prin care i se permite Mecanismului de Stabilitate European, fondul de salvare al Blocului, să îşi recapitalizeze în mod direct băncile. Germania, ţara cu cea mai mare şi cea mai puternică economie din zona euro, susţine că, fără un sistem bancar centralizat, nu va permite fondului de salvare să ajute băncile cu probleme.

"Trebuie să ne decidem asupra tipului de structură", a spus unul dintre oficiali, conform wsj.com. Deoarece, acest sistem, nu poate să intre în conflict cu mandatul Băncii Centrale Europene.

Această nouă structură ce se vrea înfiinţată, va avea însă o rază de acţiune mult mai largă, urmărind să descopere slăbiciunile din sistemul bancar, ale acelor bănci considerate "prea mari ca să cadă".

Dacă totul merge conform planului, datoria de 100 de miliarde de euro a băncilor spaniole, ar putea fi acoperită de Mecanismul European de Stabilitate.

Oponenţii acestei idei susţin că, în acest fel, Autoritatea Bancară Europeană va pierde controlul asupra ţărilor din zona euro. Noua instituţie va acţiona ca o agenţie a Băncii Centrale Europene. Totusi, noua agenţie ar putea să delege către Autoritatea Bancară Europeană o serie de activităţi care să supervizeze operaţiunile unor bănci din zona euro. Detaliile sunt discutate, în continuare, între Banca Centrala Europeană şi Comisia Europeană.

Surse wsj.com susţin că, în luna august, va avea loc o întâlnire la nivel înalt între Jose Manuel Barosso şi Manuel Draghi. Comisia Europeană va pune pe masă propunerea sa în luna septembrie şi le va cere membrilor Parlamentului European şi liderilor europeni să aprobe cât mai repede acest proiect.

Comisia speră că propunerea va fi aprobată la summit-ul din luna decembrie, ce va avea loc la Bruxelles. Planul ar urma să fie pus în aplicare începând cu anul 2013.
 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite