Pilonul II de Pensii: nevoia consensului urgent

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suntem într-un moment de cumpănă fiscală în ceea ce priveşte Pilonul II de Pensii. Desigur, trebuie să analizăm cu maximă atenţie tot ceea este prezent în spaţiul public zilele acestea şi să avem puterea necesară de a distinge între mesajele care contează cu adevărat; folosesc persoana întâi plural nu din raţiuni empatice, ci pentru simplul fapt că sunt în aceeaşi situaţie ca majoritatea românilor contributori la Pilonul II de pensii.

Context

7,1 milioane de români au primit mai puţini bani în conturile Pilonului II aferent contribuţiilor lunii ianuarie 2018 - cu aproximativ 16% comparativ cu decembrie 2017. Şi acest trend al contribuţiilor scăzute şi plafonate va continua. Cifrele publicate de ASF arată o realitate ce afectează pe termen lung toţi contributorii la Pilonul II.

Concret

Comisia parlamentară de Muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor a votat şi apoi amânat emiterea unui raport cu privire la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 82/2017, cu evidenta majoritate a PSD/ALDE. Măsurile fiscale super-populiste au fost adaptate efectiv cu ochii închişi, fapt ce ne-au adus în situaţia în care aproximativ 40% din populaţia activă a României pierde lună de lună bani pentru care munceşte şi este taxată: scăderea ratei contribuţiilor către Pilonul II la 3,75%.

Faptul că Legea nr. 411/2004 nu a fost pusă în aplicare şi nu s-au respectat prevederile acestei legi cu privire la transferul contribuţiilor către Pilonul II în cuantum de 6% încă de la nivelul anului 2016, ne face ca în anul 2018 să existe o pierdere estimată de 300 de milioane de euro pe care statul român nu îi poate justifica. Oare aceşti bani vor fi redirecţionaţi pentru a acoperi deficitul în care se află Pilonul I de pensii, deficit care la nivelul anului 2016 era de 15 miliarde de lei? Vor fi folosiţi aceşti bani pentru a acoperi haosul promisiunilor creat de Legea salarizării? Deocamdată, este un răspuns pe care actualul Guvern evită să ni-l ofere.

Acest vot arată, în mod real, pericolul în care este, de fapt, Pilonul I de pensii şi cum sistemul în sine ţine angrenată o populaţie pentru care clasa politică de la putere refuză în mod sistematic să vină cu soluţii fezabile pe termen mediu.

Soluţia

Este nevoie de o prioritizare clară a măsurilor în această situaţiei de fapt: Guvernul are datoria reală de a se pune la masa discuţiilor cu toţi administratorii de fonduri de pensii şi, împreună, să vină cu un plan fezabil, cu termene limită şi asumare directă. Nu ne permitem soluţii finale de genul celor din Polonia cu naţionalizarea banilor contribuabililor.

Ca soluţii urgente/cu impact curent:

  • Respingerea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 82/2017 şi menţinerea transferului a unui procent de 6% către Pilonul II de pensii, conform prevederilor legii nr. 411/2004;  
  • Respingerea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 82/2017 şi amendarea Legii nr. 411/2004 în sensul creşterii procentului transferat în cadrul Pilonului II la 8%. Procesul va începe cu anul 2018, plecând de la procentul de 6%, iar creşterea va fi cu câte 0,5%/ an, astfel încât în anul 2022, procentul aferent contului Pilonului II să fie 8%.

Soluţii există, este nevoie doar de o aşezare urgentă la masa negocierilor între părţile implicate şi concepţia unui plan în dublu sens: stat-administratori privaţi şi vice-versa nu doar unul în care statul comunică gol şi plafonează, fără să urmărească pe termen lung interesul real al contributorului.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite