PIB-ul a scăzut cu 7,1% în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsul Intern Brut al României (PIB) a fost, anul trecut, de 491,273 miliarde de lei preţuri curente, în scădere cu 7,1% faţă de 2008, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

INS a revizuit uşor în scădere contracţia economică a României de anul trecut, de la 7,2% la 7,1%, după ce în ultimul trimestru din 2009 declinul economiei a fost de 6,5% faţă aceeaşi perioadă a anului anterior.

INS anunţase în februarie o scădere a PIB uşor mai accentuată în ultimul trimestru faţă de perioada corespunzătoare din 2008, de 6,6%.

În termeni ajustaţi sezonier, comparativ cu trimestrul anterior, economia s-a contractat în ultimele trei luni din 2009 cu 1,5%.

În termeni nominali, la nivelul anului trecut, PIB a fost, în preţuri curente, de 491,273 miliarde de lei (aproape 116 miliarde de euro), mai mic decât cea mai recentă estimare a Comisiei Naţionale de Prognoză, care indica un nivel de 497,3 miliarde de lei.

În ultimul trimestru din 2009, PIB a însumat 152,29 miliarde de lei, în preţuri curente, potrivit datelor INS.

Scădere la toate capitolele

Anul trecut, toate sectoarele economice au înregistrat scăderi economice şi nu au reuşit să susţină creşterea economică.

Cel mai mult au avut de suferit construcţiile, sector care a înregistrat o scădere de 13,6% faţă de anul anterior, informează INS. Nici comerţul nu a dus-o prea bine, înregistrând scăderi de 12,6% comparative cu 2008 şi au avut, împreună cu construcţiile, cea mai mare pondere în contracţia economiei de 7,1%, arată datele INS.

„Scăderea a fost determinată de reducerea volumului valorii adăugate brute din toate sectoarele de activitate şi, în mod deosebit, din comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice, hoteluri şi restaurante, transporturi şi telecomunicaţii (-11,2%) şi construcţii (-13,6%), a căror contribuţie la formarea Produsul Intern Brut a fost de 31,1%", se arată într-un comunicat al INS.

Agricultura ne-a lăsat în 2009

Cu toate că toţi finanţiştii şi-au pus speranţa, anul trecut în agricultură, natura se pare că nu a ţinut cu ţara noastră, iar seceta din vara trecută a dus la o scădere a sectorului agricol de 0,4% faţă de anul 2008, informează INS. De asemenea, impozitele nete pe produs s-au redus cu 12,4%.

Totodată, consumul final total a înregistrat o scădere cu 8,2% anul trecut faţă de 2008, în special din cauza diminuării cu 10,8% a cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei.

Nici investiţiile nu au dus-o prea bine, întrucât formarea brută de capital fix a cunoscut o contracţie de 25,3% pe ansamblu, comparative cu 2008.

S-a redus volumul impozitelor colectate

În ultimul trimestru al anului trecut, agricultura a cunoscut o uşoară creştere, de 0,7% comparative cu aceeaşi perioadă din 2008. Totodată, industria a crescut cu 4% faţă de trimestru al patrulea al anului 2008, arată INS. Un alt efect pozitiv subliniat de INS este legat de îmbunătăţirea exportului net, ca urmare a reducerii volumului importurilor (-11,1%) şi creşterii celui al exporturilor (+2,9%).

Construcţiile şi activităţile de comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice, hoteluri şi restaurante, transporturi şi telecomunicaţii şi-au redus semnificativ volumul de activitate, în octombrie-decembrie 2009, faţă de trimestrul patru din anul anterior, cu 15,9%, respectiv cu 12,5%.

Scăderi ale volumului valorii adăugate brute s-au consemnat şi în activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi (-9,3%) şi în alte activităţi de servicii (-0,8%).

„Ca o consecinţă a evoluţiei negative înregistrate pe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o scădere cu 12,2%", se arată în comunicatul INS.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, în trimestrul patru cererea internă a scăzut cu 9,9% comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2008, în principal pe seama reducerii cu 25,2% a formării brute de capital fix.

Consumul final total s-a redus cu 4%, în special pe seama diminuării volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei cu 5,8%, pe fondul reducerii volumului desfacerilor de mărfuri prin comerţul cu amănuntul (-13,7%) şi al serviciilor prestate populaţiei (-14,9%).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite