PFA devine o alternativă la microîntreprinderi - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preas economică de astăzi scrie despre alternativa la microîntreprindei, efectele taxei pe fast-food sau valoarea achiziţiilor publice. Printre alte subiecte, banii Rodipet sunt în buzunarul firmei Supremo, iar unii administratori de fonduri îşi mută operaţiunile în afară.

PFA devine o alternativă la microîntreprinderi. Renunţarea la regimul privilegiat de taxare pentru microîntreprinderi, prin eliminarea alternativei de taxare cu 3% a impozitului pe venit, ar putea să determine reorientarea acestora spre organizarea tip PFA pentru evitarea plăţii contribuţiilor de securitate socială mari, care amplifică costurile cu forţa de muncă. "Microîntreprinderile se pot gândi la alternativa orientării spre forma de organizare de tip persoană fizică autorizată (PFA - n.r.). Ar avea o serie de avantaje ca PFA, în condiţiile în care se elimină regimul special şi vor fi impozitate ca orice firmă, cu impozit pe profit de 16%", a explicat Emilian Duca, tax partner la BDO Tax Advisors, citat de Ziarul Financiar.

Romalimenta: Taxa pe fast-food va avea efecte economice şi sociale negative. Companiile din industria alimentară resping iniţiativa Ministerului Sănătăţii de a introduce noua  taxă pe alimente, se arată într-un comunicat al Romalimenta. Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, consideră că această propunere legislativă este în detrimentul populaţiei şi va avea efecte economice şi sociale negative. Federaţia Patronală Română din Industria Alimentară, Romalimenta, respinge iniţiativa Ministerului Sănătăţii de introducere a noii taxe pe alimente. Conform textului de lege propus de Ministerul Sănătăţii, toate alimentele procesate, cu excepţia apei, fructelor şi legumelor proaspete intră sub incidenţa acestei legi, scrie Money.

Achiziţii publice de 140 de milioane de euro. Instituţiile publice au cheltuit în 2009 de trei ori mai mult decât în 2007 pen­tru maşini de serviciu, aparate de aer condiţionat şi obiecte de birou. Potri­vit unor calcule realizate de Mediafax, 15,3 milioane de euro au fost „investite” anul trecut doar în autoturisme şi alte mijloace de transport achiziţionate în sectorul public. De exemplu, Romgaz a cumpărat tractoare, autocare şi vehicule speciale cu peste 3,4 milioane de euro, precum şi un autoturism Volkswagen Passat de 44.779 de euro, iar Romsilva a făcut achiziţii similare de 175.000 de euro, notează Financiarul.

Banii Rodipet sunt în buzunarul firmei Supremo. Nepăsarea cu care autorităţile tratează cazul Rodipet va duce la imposibilitatea recuperării bunurilor şi valorilor acesteia. În timp ce administratorul judiciar nou-numit, Consulta 99 SRL, susţine că nu a primit încă documentul prin care este numit de către Tribunalul Bucureşti, apar noi probe în dosar: încă din timpul în care era încă monitorizată de reprezentanţii Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), fraţii Awdi au încheiat un contract de împrumut ilegal prin care firma Rodipet împrumuta SC Supremo Corporation SRL cu suma de 280 miliarde de lei vechi (28 milioane de lei noi), aminteşte Curierul Naţional.

Petre Pavel Szel: Unii administratori de fonduri îşi mută operaţiunile în afară.
Criza economică a modificat strategiile de investiţii pentru majoritatea grupurilor financiare, forţându-le să se reorganizeze în funcţie de resursele financiare disponibile. Această tendinţă a devenit vizibilă la noi în domeniul fondurilor de investiţii, unii administratori de fonduri aparţinând băncilor jucătoare pe piaţa autohtonă cedând tot mai multe prerogative din activitatea lor către companiile-mamă din afară. Petre Pavel Szel, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF) şi al societăţii de investiţii financiare "Muntenia" (SIF4), a declarat, pentru ziarul Bursa: "Dacă în urmă cu doi-trei ani, se punea problema diferenţierii între administratorii independenţi şi cei dependenţi de băncile străine active pe piaţa românească, acum principala problemă este că anumiţi administratori de fonduri îşi mută operaţiunile în afara României, lăsând în sarcina celor din Româ-nia activităţile care nu ţin de luarea deciziei".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite