Petrescu nu se teme de remaniere: Eu sunt aici să-mi fac treaba până la capăt

Petrescu nu se teme de remaniere: Eu sunt aici să-mi fac treaba până la capăt

În urmă cu o lună, Ioana Petrescu spunea că o aşteaptă în Statele Unite ale Americii un loc de muncă plătit cu 100.000 de dolar pe an

Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor, a fost întrebată de jurnalişti, după ce a participat la parada militară din Bucureşti, dedicată Zilei Naţionale, dacă îi este teamă că va fi remaniată, ea precizând: „Nu, cu siguranţă nu, eu sunt aici să-mi fac treaba până la capăt“.

Întrebată dacă îi este frică de remaniere şi de faptul că şi-ar putea pierde portofoliul, Petrescu a răspuns: „Nu, cu siguranţă nu, eu sunt aici să-mi fac treaba până la capăt şi vom continua să definitivăm rectificarea bugetară, să definitivăm bugetul pentru anul viitor şi, cum am spus, ne vedem de treabă în continuare“.
 
Premierul Victor Ponta le-a transmis miniştrilor, în şedinţa de guvern de săptămâna trecută, să stea „liniştiţi“ la informaţiile privind membrii Cabinetului care urmează să fie schimbaţi, spunându-le că nu a fost încă decis nimic legat de un anumit nume sau portofoliu, au relatat surse oficiale.
 
„Premierul le-a spus: «Staţi liniştiţi, nu s-a hotărât absolut nimic în privinţa unui nume sau a unui portofoliu. Singurul lucru pe care vi-l pot spune e că va exista o restructurare a Guvernului, având în vedere că va veni şi PLR. Dacă pe undeva apare vreun nume sau altul, gândiţi-vă că poate aveţi un prieten care vă vrea răul»“, au relatat sursele participante la discuţie, potrivit Mediafax.
 
Ioana Petrescu (Finanţe), Remus Pricopie (Educaţie) şi Constantin Niţă (Economie) se numără printre miniştrii care ar putea fi remaniaţi de premierul Victor Ponta, din viitorul Cabinet urmând să nu mai facă parte nici majoritatea miniştrilor delegaţi, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse politice.
 
Pe de altă parte, surse parlamentare au precizat că premierul Victor Ponta i-ar fi promis liderului PLR, Călin Popescu-Tăriceanu, două posturi de miniştri în viitorul Guvern, unul dintre acestea fiind portofoliul Finanţelor.
 
Ioana Maria Petrescu (34 de ani) a devenit ministru al Finanţelor Publice în luna martie a acestui an, după ce  anterior, din septembrie 2013, a fost consilier al premierului pe problem economice. 
 
A absolvit Universitatea Harvard, unde are un doctorat şi un masterat în economie, şi Wellesley College, unde a obţinut licenţa în economie şi matematică. Ea este profesoară de economie la Facultatea de Politici Publice de la Universitatea Maryland, post îngheţat la cererea sa. 
 
Deşi nu este membru de partid şi a creat mari aşteptări pe fondul pregătirii profesionale, Ioana Petrescu a făcut în mandatul său mai multe greşeli. Într-un interviu Adevărul Live, ministrul Finanţelor a declarat că plata pensiilor şi a salariilor ar putea fi pusă în pericol dacă nu se introduce acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe carburanţi, taxă care trebuia să fie colectată „teoretic“ pentru constrcţia de autostrăzi. Ulterior, membrii Guvernului au infirmat această posibilitate. 
 
De asemenea, Ioana Petrescu s-a remarcat prin întâlnirea „de pomină“ de la Palatul Cotroceni, când, alături de premierul Victor Ponta, a încercat să-l convingă pe preşedintele Traian Băsescu de necesitatea reducerii CAS cu cinci puncte procentuale. Întrebată de şeful statului cum va acoperi în 2015 golul bugetar creat de această măsură, ea a răspuns: „o susţin din tot sufletul (măsura – n.r.)“. Jurnaliştii nu au avut acces la această întâlnire, însă Băsescu a făcut publică înregistrarea după ce Ponta a declarat că „ne-am certat, a fost o discuţie neplăcută“, în care preşedintele a avut „un comportament bădărănesc faţă de doamna Petrescu“. În realitate, Băsescu a întrebat-o pe Petrescu dacă a absolvit Universitatea Harvard şi că avea aşteptări la argumente de „tip Roubini“ (Nouriel Roubini, un renumin economist american – n.r.). Ioana Petrescu a stat mereu în umbra premierului, chiar şi în cadrul declaraţiilor de presă pe care le făcea acesta pe teme economice, portofoliul ministrului Finanţelor. De cele mai multe ori, Ioana Petrescu a fugit de întrebările jurnaliştilor după declaraţiile de presă făcute de aceasta sau de premier.  
 
În urmă cu o lună, Ioana Petrescu spunea că o aşteaptă în Statele Unite ale Americii un loc de muncă plătit cu 100.000 de dolar pe an. Întrebată dacă este mulţumită de salariul de ministru al Finanţelor, Petrescu a spus că este mulţumită de ceea ce poate să realizeze aici. 

Mai puteţi citi: 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: