Peste criza coronavirus se suprapune o secetă extremă. Ministru: Pierderi de până la 50%. Vor fi consecinţe în lanţ asupra preţurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Există un pericol să fie compromise culturile de toamnă
Există un pericol să fie compromise culturile de toamnă

Peste criza COVID-19 se suprapune o secetă cumplită şi extremă, cum nu a mai fost de mulţi ani, iar producătorii de cereale estimează pierderi de până la 50%, lucruri care vor avea consecinţe în lanţ asupra preţurilor, afirmă ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

„Peste această criza determinată de pandemia coronavirusului se suprapune şi o secetă pedologică cumplită şi extremă, cum nu a mai fost în ultimii mulţi ani. Deficitul este foarte mare în zona Moldovei şi a Dobrogei. De aceea, există un pericol să fie compromise culturile de toamnă într-un procent destul de mare”, a declarat la Digi 24 ministrul Agriculturii.

El a susţinut că toţi fermierii care vor înregistra pagube din cauza secetei vor fi despăgubiţi, iar comitetele locale pentru situaţii de urgenţă vor evalua care este dimensiunea pierderilor, astfel încât să fie acordate despăgubiri fără să se producă inechităţi.

Principalele culturi afectate acum sunt cele de cereale.

„Estimăm o pierdere a producţiei de până la 50%, ceea ce ar acoperi necesarul de consum pentru aceste produse. Sigur că vor fi consecinţe în lanţ asupra preţurilor”, a spus ministrul.

El a susţinut însă că există stocuri foarte mari, ceea ce de asemenea este o problemă mare.

„Depinde şi de cât de va dura această criză, pentru că deocamdată avem stocuri foarte mari de produse de bază la producători - stocuri de lapte şi produse lactate, de ouă, carne de pasăre, de vită, de carne de oaie, legume. Ne confruntăm acum cu o altă problemă foarte mare - aceste stocuri de produse. Căutăm soluţii pentru a încuraja procesatorii să stocheze privat şi în toamnă, când vom avea nevoie de aceste stocuri, să le putem folosi”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite