Persoanele condamnate la minimum 4 ani de închisoare îşi vor pierde averile nejustificate. Parlamentul a adoptat legea confiscării extinse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi un proiect de lege care prevede introducerea în Codul Penal a confiscării extinse. Astfel, averea nejustificată a persoanelor condamnate la cel puţin 4 ani de închisoare pentru anumite infracţiuni va fi confiscată.

Proiectul de lege transpune o directivă europeană care trebuia introdusă în legislaţia naţională încă din octombrie 2016.

Acum legea va merge la promulgare la preşedinte, dacă nu va fi atacată la Curtea Constituţională.

Confiscarea extinsă se va aplica astfel:

„(1) Sunt supuse confiscării şi alte bunuri decât cele menţionate la art. 112, când faţă de o persoană se dispune condamnarea pentru o faptă susceptibilă să îi procure un folos material şi pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani sau mai mare, instanţa îşi formează convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale. Convingerea instanţei se poate baza inclusiv pe disproporţia dintre veniturile licite şi averea persoanei.

(2) Confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei. Confiscarea extinsă poate fi dispusă şi asupra bunurilor transferate către terţi, dacă aceştia ştiau sau ar fi trebuit să ştie că scopul transferului a fost evitarea confiscării”.

Totodată, proiectul de lege adoptat de Parlament modifică şi Codul de procedură penală, în sensul că introduce obligativitatea ca procurorul să pună sechestru asigurător pe averea nejustificată a unui inculpat. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite