Pensionarul din 2035: cum ar putea arăta sistemul de pensii în 15 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

România mai are un deceniu până la declanşarea plăţii pensiilor către generaţia decreţeilor – adică către o parte importantă a oamenilor din câmpul muncii. O analiză a consultantului financiar Cristian Tudorescu, publicată de Ziarul Financiar, evidenţiază şi sumele despre care am putea vorbi între 2030 şi 2035.

„Suntem cu 10 – 15 ani înainte de declanşarea plăţilor pensiilor către „generaţia decreţeilor” şi parcă am fi descoperit acum că bugetul public – aşa numitul Pilon I retristributiv - va fi împovărat de aceste plaţi şi nu va putea susţine creşteri aberante de pensii, asa cum promit uneori câte unii.”, a transmis Consulantul financiar.

Potrivit acestuia, pensia de la stat ar putea reprezenta circa 30% din ultimul salariu. De exemplu, pentru cineva care va ieşi la pensie în anul 2035 şi a avut la acel moment un salariu de 1.000 euro, pensia la care se va putea aştepta va fi de circa 300 de euro.

„Ca şi cum cineva care acum câştigă 5.000 RON salariu net şi ar ajunge la vârsta pensionarii, de luna viitoare ar primi doar 1.500 RON. Desigur, în termeni nominali, sumele vor fi mai mari din cauza inflaţiei din următorii 15 ani, însă raportul general acesta va fi: pensia de la stat va reprezenta o rată de inlocuire de circa 30%. 

Menţionez că la acest moment, rata de înlocuire este de 40%, respectiv cineva cu un salariu de 5.000 RON net, intră în pensie cu o suma de circa 2.000 RON. Însă rata aceasta de înlocuire va tot scădea, din motive demografice.”, explică Cristian Tudorescu, potrivit ZF.

Ce ar putea face politicienii în următorii 15 ani?

„Ar putea să ne dea speranţe că această matematică se va schimba, ca prin minune. Ar putea să forţeze limitele bugetelor, astfel încât să ne dea senzaţia că ne vom permite pensii mai mari decât acel 30%. Poate va fi 35%.”, transmite analistul.

Acesta menţionează că, avem şi economişti care susţin că Guvernele „rău-voitoare” nu găsesc soluţii pentru creşterea mai accelerată a pensiilor, pe când cele „bine-voitoare” vor acorda de la ele însele nişte creşteri mai mari. 

Pilonul II este bun şi insuficient

Analistul precizează că doar până în 150 de euro va primi din Pilonul II cineva care se pensionează prin preajma anilor 2035. Conform acestuia, calcule arată acest lucru, anume că pensia privată va reprezenta doar 10-15% din ultimul salariu, dacă lucrurile rămân cum sunt acum.

Potrivit analistului, sistemul de pensii nu trebuie regândit din temelii, ci trebuie îmbunătăţit prin aplicarea unor soluţii logice, cum ar fi: Creşterea contribuţiilor la pensia Pilon II, Creşterea deductibilităţii fiscale pentru Pilonul III facultative, Plafonarea / diminuarea pensiilor special, precum şi creşterea vârstei de pensionare în următorii 10 ani.

„Decreţeii”, generaţia născută din ordinul lui Ceauşescu

La Congresul PCR din anul 1984, Nicolae Ceauşescu a stabilit un nou obiectiv faraonic: populaţia ţării trebuia să crească de la 23 de milioane la 30 de milioane până în anul 2000. Conducătorul îşi dorea ca partidul să controleze până şi intimitatea românilor. În anul 1966, a dat decretul 770 prin care avortul a devenit ilegal, mijloacele de contracepţie au dispărut, educaţia sexuală a fost interzisă, iar manualele despre reproducerea umană au devenit secret de stat, numai medicii aveau voie să le citească.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite