Pensionarii sunt nemulţumiţi de cât le alocă statul: Nivelul de trai este cel mai mic din Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nivelul de trai al pensionarilor români este cel mai mic din Uniunea Europeană, în condiţiile în care România alocă pentru pensii din Produsul Intern Brut aproximativ jumătate din media europeană, afirmă Federaţia Naţională a Pensionarilor din România (FNPR) Unirea.

"În România, nivelul de trai al vârstnicilor oarecum s-a îmbunătăţit prin creşterea pensiilor începând cu anul 2017, însă, în noua lege a pensiilor, pe termen lung, începând cu anul 2021 nu se asigură o creştere a nivelului de trai al vârstnicilor, prin neacordarea ponderii de 45% din salariul brut aşa cum s-a promis prin programul de guvernare.

În consecinţă, nivelul de trai şi respectiv nivelul pensiilor românilor sunt cele mai mici din Uniunea Europeană după Bulgaria, iar programele candidaţilor din actuala campanie electorală sunt lipsite în continuare de obiectivele angajamentelor internaţionale asumate şi de România în problematica vârstnicilor, România alocând pentru pensii numai 7,5% din PIB faţă de media europeană de 14% din PIB", se precizează în comunicatul transmis de FNPR Unirea cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice celebrată pe 1 octombrie.

Reprezentanţii pensionarilor amintesc faptul că persoanelor vârstnice li se cere să rămână cât mai mult în activitatea profesională, „pentru a-şi împărtăşi bogăţia experienţei profesionale şi de viaţă”.

În anul 1991, Organizaţia Naţiunilor Unite a consacrat ziua de 1 Octombrie ca "Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice", completează FNPR Unirea. Principiile Naţiunilor Unite pentru persoanele în vârstă presupun dreptul persoanelor vârstnice la hrană, condiţii de locuit şi îngrijire medicală, libertatea de a decide asupra vieţii personale, dreptul de a se exprima şi de a participa în activităţi sociale, potrivit sursei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite