Pe cine vrea Guvernul să ierte de datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, reia constant ideea amnistiei fiscale, precizând că legea nu va viza persoanele fizice, ci doar companiile de stat cu datorii istorice. „Adevărul” vă prezintă lista potenţialelor firme de stat care ar putea fi vizate.

Ministrul Finanţelor a dat românilor numeroase asigurări că amnistia fiscală este gândită ca un mecanism de deblocare a unei părţi din economie.

 „Pentru a da o şansă acestor companii de stat de a fi parte reală la economie, s-a pus în discuţie o astfel de ştergere a acestor datorii istorice, nimic altceva. Ele, dacă au o astfel de situaţie, un restart practic, şansa de a face împrumuturi la bănci sau din piaţă, pentru a-şi finanţa proiectele pe care vor să le implementeze. (...) Vorbim de companii româneşti, de zeci de mii de angajaţi ai acestor companii, care trebuie să aibă mai departe un loc de muncă, nimic altceva. Cine a dus mai departe discuţia către persoane fizice a făcut-o în mod greşit, cei care au datorii la stat să le plătească, pentru că altfel vor plăti penalităţi", a spus Teodorovici, adăugând că s-au purtat încă de anul trecut discuţii cu oficiali ai FMI şi ai Comisiei Europene.

Anterior, ministrul afirmase că măsura se impune a fi luată cu atât mai mult cu cât din datoriile totale de 100 de miliarde lei către stat, doar 17 miliarde pot fi recuperate.

Companiile de stat au datorii de peste 9 miliarde de lei

Or, potrivit ultimelor date publicate de ANAF, totalul datoriilor persoanelor fizice şi juridice către stat sunt de circa 33 – 34 miliarde de lei, din care 18,4 miliarde de lei reprezintă restanţele unor firme.

Ultima statistică a ANAF, arată că la 30 septembrie 2017, 2.696 companii de stat şi 155.102 societăţi private nu plătiseră contribuţiile obligatorii pentru pensii, sănătate şi şomaj. Datoriile totale erau de 18,4 miliarde de lei, dintre care circa jumătate proveneau din restanţele companiilor de stat.

Pe primul loc al marilor datornici se află CN a Huilei, care are o restanţă de 3,7 miliarde lei, urmată de SC pentru Închidere şi Conservarea Minelor – tot o firmă de stat – care are datorii de „numai” 941,9 de milioane de lei, pe locul trei aflându-se SN CFR SA, cu datorii de 601,6 milioane lei.

Următoarele cinci locuri sunt ocupate, în ordinea mărimii datoriilor, de CE Huneoara – 431,3 milioane lei; SN a Cărbunelui – 301,7 milioane lei; Romaero – 183,84 milioane lei; Moldomin – 159 milioane lei şi Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) – 142 milioane lei.

Până la aceeaşi dată, PSD Bucureşti înregistra o datorie la bugetul asigurărilor sociale de 100.000 lei. Potrivit datelor ANAF, 78.879 lei reprezintă restanţe la bugetul asigurărilor sociale de stat, 27.441 lei la bugetul asigurărilor de sănătate şi 2.439 lei la şomaj.  

   

7.237 de firme sunt în insolvenţă

Potrivit ANAF, din totalul societăţilor care aveau restanţe la buget în toamna anului trecut,  7.237 se află în insolvenţă. 

ANAF anunţa că întreprinde demersurile legale de executare silită pentru recuperarea tuturor restanţelor la bugetul de stat, dar pentru contribuabilii în insolvenţă sau faliment dreptul ANAF de executare silită este suspendat prin efectul Legii nr. 85/2014, cu modificările şi completările ulterioare. 

“De asemenea, ANAF susţine reincriminarea faptei de reţinere la sursă şi nevirare a contribuţiilor sociale, pentru a reduce şi simplifica obligaţiile de declarare şi plată pentru persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajator”, a informat ANAF.

Recent, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus că statul poate recupera sume uriaşe din această zonă gri, a insolvenţei, motiv pentru care se lucrează la modificarea legii.

„Vorbim de zona de insolvenţe (...) România are undeva la 12-13 miliarde lei, în această zonă, încă gri, încă neclare”, a spus Teodorovici, adăugând că legislaţia trebuie schimbată în această zonă, pentru a nu mai permite efectuarea de transferuri care să păgubească bugetul statului. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite