Pe cine avantajează plata pensiilor prin card

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cele mai avantajoase carduri pentru pensionari

Intenţia guvernanţilor de a plăti, de anul viitor, toate pensiile doar prin card bancar aduce o sumedenie de neajunsuri unei mari părţi din pensionari, dar şi o multitudine de avantaje.

Însă nu pensionarilor, ci Guvernului. În plus, Poşta Română ar putea ajunge în faliment, având în vedere că jumătate din veniturile sale provin tocmai din comisioanele pe care le primeşte de la Casa Naţională de Pensii pentru a duce banii acasă la pensionari.

Guvernul va câştiga anul viitor câteva sute de milioane de lei, după trecerea plăţii pensiilor pe carduri, arată datele prezentate joi de către Casa Naţională de Pensii Publice pentru Digi24.ro.

În prezent din cei 5,3 milioane pensionari cărora CNPP le plăteşte pensiile, 3,2 milioane încasează drepturile prin Poşta Română, iar 2,17 milioane prin intermediu a 22 de bănci, printre care cele mai importante sunt CEC, BCR şi BRD, fiecare având arondaţi 380 mii - 409 mii pensionari.

Pentru primele nouă luni ale acestui an, CNPP a plătit comisioane bancare pentru drepturile băneşti transmise în cont curent de 36,23 milioane lei şi taxe prestări servicii Poştei Române de 308 milioane lei.

În medie, pentru plata lunară a unei pensii, CNPP a plătit 1,85 lei în cazul cardurilor şi conturilor curente şi 11 lei la plata unei pensii prin Poştă. Trecerea pe card a 3,2 milioane pensii plătite acum prin Poştă va aduce statului economii de 350 milioane lei.

Diferenţa mare de costuri dintre plata unei pensii pe card şi prin Poştă poate fi explicată de faptul că, în cazul alimentării conturilor bancare, comisioanele nu depind de suma alimentată, în timp ce la plata prin poştă, taxa de prestări servicii depinde de mărimea sumei virate.

Ministrul Finanţelor a anunţat acum o săptămâna că de anul viitor toate pensiile vor fi plătite pe card, fără a preciza însă cum se vor descurca pensionarii din mediul rural unde nu există magazine dotate cu POS sau bancomate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite