Patru mari oraşe rămân fără căldură, în caz de criză pe piaţa gazelor. Ministerul Energiei a decis cui va opri gazele

Patru mari oraşe rămân fără căldură, în caz de criză pe piaţa gazelor. Ministerul Energiei a decis cui va opri gazele

Ministerul Energiei a organizat o serie de întâlniri cu furnizorii relevanţi din sectorul gazier precum şi cu Transgaz, operatorul SNT în vederea identificării potenţialilor clienţi întreruptibili, conform contractelor încheiate şi a analizelor interne ale operatorilor privind profilul de consum al clienţilor din portofoliul propriu.

Pragul de consum considerat relevant pentru întreruptibilitate a fost stabilit la nivelul de 10.000 mc/h.
 
Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Planului de acţiuni preventive privind măsurile de garantare a securităţii aprovizionării cu gaze naturale şi a Planului de urgenţă, clientul intreruptibil este „clientul final care prin reducerea consumului său până la oprire contribuie la menţinerea securităţii în aprovizionarea cu gaze naturale în situaţie de urgenţă”.
 
Astfel, Ministerul Energiei a centralizat următoarea listă cu clienţi întreruptibili de siguranţă:
 
- COLTERM CET Centru Timişoara 
 
- DACIA  MIOVENI
 
- CECC BRAZI, SPEE IERNUT (CET CUCI), S.C. AZOMUREŞ TÂRGU-MUREŞ, S.C.CHEMGAS SLOBOZIA. S.C. VIROMET VICTORIA, ELECTROCENTRALE GALAŢI (CET GALAŢI)
 
- ELECTROCENTRALE BUCUREŞTI, TERMOFICARE ORADEA, ELECTROCENTRALE CONSTANŢA, ELECTROCENTRALE GALAŢI
 
Declararea apariţiei şi încetării nivelului de urgenţă al situaţiei de urgenţă se realizează  prin Ordin al Ministrului Energiei, care va fi publicat pe pagina de internet a instituţiei şi pe paginile de internet ale furnizorilor, OTS şi OSD.
 
Pe perioada nivelului de urgenţă al situaţiei de urgenţă, furnizorii, OTS şi OSD au obligaţia ca la instrucţiunile AC să limiteze până la limita de avarie şi/sau să sisteze furnizarea/distribuţia/transportul gazelor naturale către clienţii întreruptibili de siguranţă.
 
După intrarea în vigoare a Ordinului Ministrului Energiei privind declararea nivelului de urgenţă al situaţiei de criză, furnizorii, OTS şi OSD vor notifica fiecărui client întreruptibil de siguranţă din portofoliul lor, în cel mult 12 ore, asupra declarării apariţiei nivelului de urgenţă al situaţiei de urgenţă. Prin notificare, clienţilor întreruptibili de siguranţă li se comunică şi măsurile ce vor fi aplicate în această situaţie.
 
Notificările transmise de către furnizori, OTS şi OSD trebuie să cuprindă cel puţin următoarele informaţii:
 
- denumirea clientului întreruptibil de siguranţă;
 
- punctul de ieşire din SNT/SD la care va opera limitarea/oprirea;
 
- locul de consum;
 
- cantitatea de gaze naturale care va fi limitată/sistată;
- ziua gazieră şi ora la care limitarea /sistarea va deveni efectivă;
 
- estimarea neangajantă a OTS şi a OSD cu privire la data probabilă a încetării nivelului de urgenţă al situaţiei de urgenţă.
 
Niveluri de criză
 
Cele trei niveluri de criză prevăzute de art. 11 din Regulamentul (UE) nr. 1938/2017, pentru declararea unei situaţii de urgenţă, trebuie coroborate cu măsurile care vizează asigurarea furnizării de gaze către clienţii protejaţi în fiecare dintre următoarele cazuri, prevăzute la art. 6  din Regulamentul (UE) nr. 1938/2017:
 
- pentru o perioadă de vârf de şapte zile, constatate statistic o dată la 20 de ani;
 
- orice perioadă de cel puţin 30 de zile în care cererea de gaze este excepţional de mare constatată statistic o dată la 20 de ani;
 
- o perioadă de cel puţin 30 de zile în cazul afectării infrastructurii unice principale de gaze în condiţii de iarnă normale.
 
Alte probleme pot să apară în cazul în care se înregistrează:
 
- valori foarte scăzute ale temperaturii, respectiv temperatură medie sub -15 grade C , pe perioada sezonului rece, pe intervale mai mari de timp, de cel puţin 7 zile, fără defecţiuni tehnice în sistemul naţional de transport, sisteme de transport import şi dezechilibre în activitatea de înmagazinare a gazelor naturale
 
- sistarea furnizării de gaze naturale din import nedeterminată de existenţa unor  defecţiuni tehnice în sistemele de transport 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările