Patronii de hoteluri şi restaurante cer reglementarea bacşişului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ospătarii se folosesc de diverse trucuri pentru o notă de plată mai mare

Reprezentanţii hotelurilor şi restaurantelor au cerut marţi Ministerului Finanţelor să reglementeze plata bacşişului prin ordin de plată sau card, eliminarea TVA aferent bacşişului şi reţinerea doar a impozitului de 10% pe venitul ospătarului.

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) a cerut Ministerului de Finanţe să reglementeze bacşişul, inclusiv pentru plata cu cardul sau ordin de plată, astfel încât ospătarii să-l poată încasa legal.

“Din punct de vedere al fiscalităţii, dorim să găsim o soluţie prin care tips-ul (bacşişul - n. r.), care este fiscalizat, să poată fi acordat legal ospătarului. Şi aş vrea să vă dau un exemplu: dacă mergeţi la un restaurant şi acordaţi tips pe card sau prin ordin de plată este ilegal, pentru că ospătarul nu-l poate primi. Drept urmare, ridicăm această problemă. Nu este vorba de impozitarea tips-ului. Este vorba de tips-ul care se acordă fiscal şi există foarte mulţi cetăţeni străini sau companii care plătesc tips-uri prin bancă şi dorim ca Ministerul de Finanţe să găsească o soluţie pentru reglementarea acestui tips", a afirmat, citat de Agerpres, Daniel Mischie, preşedintele HORA şi CEO al City Grill.

Acesta a propus ca bacşişul dat prin card sau ordin de plată să fie scutit de TVA, şi să fie reţinut ospătarului un impozit de 10% din venit.

Pe de altă parte, Mischie a spus că lucrătorii extracomunitari au tratament preferenţial faţă de români în România, motiv pentru care a solicitat ca lucrătorii din afara Uniunii Europene, aduşi în România să poată fi angajaţi pe salariul minim pe economie, de 1.160 de lei net, scrie Startupcafe.

Patronii mai cer Guvernului să le acorde deduceri de cheltuieli pentru transportul, cazarea şi masa lucrătorilor din doemniul restaurantelor şi hotelurilor, pentru a putea aduce mai uşor oameni de la sate la lucru în marile oraşe.

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România a aderat la Consiliul Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), amrţi fiind semnat acordul de afiliere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite