Patronatele din turism cer demisia Simonei Man de la conducerea ANT, acuzând-o de ineficienţă. Man: „A fost o eroare, s-a tăiat ultimul zero din buget“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii agenţiilor de turism şi ai hotelierilor de pe litoral cer demisia Simonei Man de la conducerea Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT), acuzând-o că blochează proiecte precum emiterea voucherelor de vacanţă şi aplicarea impozitului forfetar. Aceasta le răspunde, însă, că de vină este birocraţia.

„Este incredibil cum Simona Man nu înţelege ce responsabilitate are. În ANT lucrurile merg prost, iar autoritatea duce Guvernul în ilegalitate pentru că legea voucherelor de vacanţă, deşi intrată în vigoare la 1 ianuarie, nu se poate aplica. Din acest motiv hotelierii au pierderi de milioane de lei“, a declarat agenţiei Alin Burcea, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), citat de Mediafax.

El spune că Man refuză să semneze diverse proiecte, acestea rămânând blocate, astfel, iar standurile României la târgurile internaţionale de turism se aprobă cu 24 de ore înaintea începerii evenimentului.

„Cerem demisia doamnei Simona Man şi îl rugăm pe primul ministru să numească în acest post un specialist adevărat, care să redreseze activitatea ANT“, a adăugat Burcea.

Nicolae Bucovală, care deţine hotelul Tomis din Mamaia şi complexul Steaua de Mare din Eforie Nord, dar conduce şi patronatul hotelier Mamaia spune, la rândul său, că emiterea vocherelor de vacanţă şi legea impozitului forfetar sunt blocate de către ANT.

„Nu semnează nimic, iar turismul este blocat. Nu poate semna un soft de 14.000 de euro, ca să poată fi emise voucherele de vacanţă?“, a adăugat Bucovală.

El a mai spus că nu îl interesează ca şefa ANT, care conduce şi PP-DD, să „plângă la mormântul lui Dan Diaconescu“ (condamnat definitiv la închisoare cu executare – n.r.), ci să se ocupe de impozitul forfetar şi de celelalte proiecte din turism începute de predecesorii ei.

Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) spune că, deşi patronatelor li s-au dat asigurări că se lucrează la legea voucherelor, aceasta încă nu se poate aplica. El spune că dacă problema voucherelor nu se rezolvă până pe 15 martie, atunci în ziua imediat următoare FPTR va depune plângere penală.

Răducan a arătat că în iunie anul trecut legea tichetelor de vacanţă a fost modificată, iar acestea au fost transformate în vouchere de vacanţă, care ar fi urmat să fie emise electronic de către ANT de la 1 iulie 2014. Din acel moment, a fost interzisă emiterea de tichete de vacanţă sau acordarea de prime, statul intenţionând să stimuleze acordarea de vouchere.

La solicitarea sindicatelor, spune Răducan, atât interdicţia, cât şi emiterea de vouchere au fost amânate pentru 1 ianuarie 2015. După această dată, statul permite ca atât firmele private, cât şi instituţiile publice, regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale să acorde angajaţilor vouchere de vacanţă în valoare de maximum 6 salarii brute minime pe economie, cu care pot fi cumpărate pachete de servicii în unităţi de turism autorizate din ţară.

Cu toate acestea, nici după 1 ianuarie ANT nu a emis aceste vouchere, ceea ce a provocat un blocaj în piaţă.

„S-a tăiat ultimul zero“

Simona Man a răspuns că acuzaţiile care i se aduc sunt „răutăţi“ cărora nu le vede sensul. „Eu sunt aici făcând parte din echipa lui Victor Ponta şi îmi doresc ca turismul să poată puncta pozitiv şi Victor Ponta să fie mulţumit de prestaţia mea. Nu nu fac politică la ANT, ci administraţie“, a spus ea, citată de Mediafax.

Man a explicat că „degringolada“ din instituţie a fost cauzată de o eroare de sistem care a făcut ca din bugetul instituţiei să fie tăiat ultimul zero, acesta scăzând astfel de zece ori.

„Având această sumă mult mai mică nu am putit să facem achiziţii. Am făcut eforturi mari până am reuşit să reîntregim suma. Tot bugetul ne-a împiedicat şi în legătură cu voucherele de vacanţă, pentru care am depus normele de aplicare la ministerele care trebuie să le avizeze, dar sunt blocate pe parcurs. Sunt proceduri demarate de ANT şi încetinite de birocraţie, dar mi-aş dori foarte mult ca voucherele să poată fi emise până pe 15 martie“, a adăugat şefa ANT.

Într-un comunicat transmis vineri, Man a declarat că ANT a elaborat normele de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanţă şi că acestea sunt "pe circuitul interministerial de avizare", urmând ca autoritatea să achiziţioneze softul specializat după aprobarea normelor.

Pe hotelieri îi interesează mai puţin explicaţiile, cât să se rezolve problemele urgente, crede Ciprian Constantinescu, preşedintele patronatului Marea Neagră, care include hoteluri şi agenţi economici şi sudul litoralului, şi director general al hotelurilor Delta din Jupiter şi California din Cap Aurora.

El dă ca exemplu cele două proiecte blocate - legea voucherelor de vacanţă şi impozitul forfetar. „De ce nu vrea statul să încaseze bani de la noi? Mi se pare neseriozitate totală din partea celor de la ANT“, a spus Constantinescu.

Nici Nicu Rădulescu, preşedintele Organizaţiei Patronatelor din Turismul Balnear (OPTBR) nu este mulţumit de activitatea autorităţii din turism. „N-ai cum să fii mulţumit de activitatea ANT, pentru că este destul de slăbuţă. Lucrurile merg încet“, a arătat el.

ANT este ca şi inexistentă, crede, la rândul său, Radu Enache, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR) şi unul dintre cei mai mari hotelieri din ţară. Premierul Victor Ponta a numit-o în noiembrie, anul trecut, pe Simona-Allice Man, preşedintele Partidului Poporului-Dan Diaconescu (PPDD) la conducerea Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT), cu rang de secretar de stat.

Postul de preşedinte al ANT era vacant de două luni, de când Răzvan Filipescu a demisionat de la conducerea instituţiei. ANT se află în subordinea Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite