Patronatele solicită un mecanism transparent şi obiectiv pentru stabilirea salariului minim pe economie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Confederaţia Patronală „Concordia”, ce reuneşte unii dintre ce mai mari angajatori din România, solicită autorităţilor ca stabilirea salariului minim pe economie să fie realizată printr-un mecanism bazat pe criterii transparente şi obiective, convenit de partenerii sociali.

Patronatele îşi exprimă îngrijorarea cu privire la „modul intempestiv cu care Guvernul promovează majorarea salariului minim pe economie” cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2020, în pofida unui anunţ anterior privind abandonarea acestui proiect.

„Fără a contesta principiul în sine al majorării retribuţiei pentru munca prestată, CP Concordia aduce din nou în atenţia autorităţilor, indiferent de orientare politică, necesitatea respectării principiilor predictibilităţii privind măsurile economice şi fiscale. Fără consultarea reală a angajatorilor din mediul privat, fără acordarea unei perioade de timp suficiente pentru o dezbatere aprofundată cu partenerii sociali şi o analiză corespunzătoare de impact, asemenea măsuri pot ajunge să aibă efecte contrare celor scontate, astfel după cum a fost deja cazul cu alte acte normative care au afectat drastic bugetele deja aprobate ale agenţilor economici – exemplu: OUG 114/2018”, arată Concordia.

Astfel, în data de 24 octombrie a fost convocată şedinţa Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social (CNTDS) pentru data de 28 octombrie, şedinţă în care s-a analizat proiectul de Hotarâre de Guvern pentru majorarea salariului minim pe economie, la care CP Concordia nu a participat, argumentând că respectiva convocare nu respectă Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Consiliului. Cu toate acestea, în ziua de 29 octombrie, proiectul de HG a şi fost inclus pe ordinea de zi a Consiliului Economic şi Social (CES).

Potrivit Concordia, un proces amplu de consultare publică pentru definirea mecanismului privind stabilirea salariului minim a fost lansat în urmă cu doi ani, însă, din păcate, acesta a fost abandonat fără explicaţii de către autorităţile competente. În ceea ce priveşte valoarea majorării propuse, nu am primit date privind productivitatea, rata inflaţiei, impactul asupra ocupării sau orice alte elemente care să contribuie la analiza impactului propunerii.

„Toate sectoarele economiei se confruntă cu o lipsă acută de forţă de muncă, iar angajatorii sunt conştienţi că un nivel ridicat al salariului este un stimulent important pentru angajare. CP Concordia înţelege aceste provocări şi a iniţiat discuţii cu partenerii sindicali, atât direct, cât şi prin intermediul federaţiilor sale membre, în format bi-partit, pentru un mecanism transparent, obiectiv şi predictibil.

Avem convingerea că doar un dialog real al autorităţilor cu partenerii sociali va conduce la adoptarea unor soluţii durabile privind ritmul şi cuantumul ajustărilor salariului minim, în beneficiul angajaţilor şi angajatorilor, deopotrivă”, conchide Confederaţia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite