Patronate: Consumatorii nu vor plăti taxe pe apa de izvor. Legea apelor minerale trebuie aprobată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronatele din domeniul apelor minerale cer Camerei Deputaţilor aprobarea proiectului de lege care reglementează această piaţă, susţinând că este absolut normal ca pentru toate apele să se plătească redevenţe către stat, atât pentru apele minerale, cât şi pentru apele de izvor şi apa de masă. În plus, aceste redevenţe nu se vor răsfrânge asupra consumatorilor, astfel încât aceştia nu vor suporta niciun cost suplimentar.

„Consumatorii nu vor plăti taxe pentru apa de izvor. Accesul la buvete al persoanelor va fi în continuare gratuit, aşa cumeste şi acum. Consumatorii vor avea doar de câştigat de pe urma acestei legi, având în vedere că această concesiune presupune obligaţia agentului economic de a face investiţii şi de a crea locuri de muncă pentru toată perioada de concesionare, chiar dacă este vorba de 49 de ani. În plus, operatorul economic va trebui să transmită în fiecare an autorităţilor de mediu planul anual. Iar autorităţile vor verifica respectarea acestuia. Se vor verifica inclusiv modul de exploatare, de realizare a investiţiilor, modul în care este îmbuteliată apa”, a declarat pentru „Adevărul”  Radu Lăzăroiu, preşedintele APEMIN (Patronatul Apelor Minerale Naturale din România).

Acesta a amintit că producătorii de apă minerală plătesc la bugetul de stat pe lângă taxe din exploatare şi una dintre cele mai mari redevenţe din Uniunea Europeană, 4euro/1000 de litri. 

În plus, alături de obligaţiile legale privind plata taxelor, producătorii de apă minerală îşi înţeleg şi se achită de responsabilitatea socială pe care o au, ca actori pe pe piaţa naţională, investind în comunităţile locale unde are loc exploatarea, comunităţi locale care, în majoritatea cazurilor se confruntă cu probleme economice şi cu nevoi majore de investiţii.  

„Pentru prima oară sunt reglementate corect, modern şi european modurile în care se exploatează apa de izvor şi apa de masă. Sunt definite clar care sunt obligaţiile tuturor autorităţilor în ceea ce priveşte modul de omologare, exploatare şi mai ales taxare a resurselor hidrominerale exploatate. Se întăreşte rolul statului în administrarea şi valorificarea resurselor hidrominerale. Toate contractele de concesiune se încheie cu statul reprezentat de Agenţia Naţională de Resurse Minerale”, a declarat Lăzăroiu.

Legea resurselor hidrominerale a fost respinsă recent de Senat, aflându-se în prezent la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Legea obligă ca toate resursele hidrominerale să fie cercetate, evaluate ca resurse, atât din punct de vedere al calităţii, cât şi al gradului de protecţie al consumatorului. 

„Acest aspect este important pentru că în ceea ce priveşte apa minerală naturală, din totalul surselor de apă minerală naturală estimate doar aproximativ 30% sunt studiate, iar dintre cele studiate doar 17% se îmbuteliază”, a explicat Lăzăroiu.

În plus, legea săa posibilitatea instituţiilor publice aşa cum sunt definite de legislaţia conexă, să  preia în administrare sursele de apă minerală naturală sau terapeutică de interes local (cu debit mai mic, care nu sunt obiectul unei licenţe), precum şi cele geotermale pe o perioadă de 49 de ani.

Legea include domeniul apelor de izvor într-un sistem de evaluare, acreditare şi mai ales concesionare, aşa cum este definit în toate ţările UE, stipulând obligaţiile celui care exploatează resursa hidrominerală, prin definiţiile date în aceasta lege.

„Este primul proiect de lege rezultat în urma activitpţii unor grupuri de lucru din care au făcut parte autorităţile centrale (Ministerul economiei, Comisia de Prognoză în calitate de iniţiatori, precum şi Ministerul Apelor şi Pădurilor, ANRM, ANAR, ANAP), mediul economic reprezentat prin patronate, societatea civilă, sindicate, etc. Care şi-au desfăşurat activitatea începând din 2015”, a declarat pentru „Adevărul” Radu Lăzăroiu, preşedintele APEMIN, precizând că apa este o resursă regenerabilă de importanţă strategică, motiv pentru care este foarte importantă reglementarea domeniului în corelaţia cu Directivele Europene.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite