„Paşaportul” COVID intră în linie dreaptă: UE finanţează suplimentar statele cu 121,5 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Certificatul Verde European a primit o finanţare suplimentară de 121,5 milioane de euro, pentru toate cele 27 de state membre ale UE, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, precizând că astfel se vor relua călătoriile sigure în spaţiul comunitar, relatează Mediafax.

„Scopul nostru este să fie funcţionale până în această vară. Invit ţările UE să creeze fără întârziere infrastructura necesară”, a scris Von de Leyen pe Twitter. Şi europarlamentarul Corina Creţu a făcut o postare pe social media, în legătură cu acest subiect. Fostul comisar european spune că, potrivit propunerii Comisiei Europene, cetăţenii europeni vor putea călători cu acest document dacă au un rezultat negativ la testul COVID, dacă s-au vaccinat sau dacă au trecut prin boală şi s-au vindecat.

Emiterea acestor certificate se va realiza de către statele membre şi va exista şi o variantă electronică, astfel încât să existe posibilitatea stocării pe telefoanele mobile ale celor care doresc să călătorească.

După aprobarea Consiliului, urmează votul în plenul Parlamentului European.

Adeverinţele electronice verzi vor fi valabile în toate statele membre ale Uniunii Europene, europenii putând dovedi cu acest document fie că s-au vaccinat, fie că au un rezultat negativ, fie că au avut Covid şi s-au vindecat.

Ce este adeverinţa electronică verde

Adeverinţa electronică verde este o dovadă care atestă faptul că o persoană fie a fost vaccinată împotriva COVID-19, fie s-a testat şi are un rezultat negativ, fie a avut COVID-19 şi s-a vindecat

   

Principalele caracteristici ale adeverinţei:

format electronic şi/sau tipărit

cod QR

gratuită

în limba naţională şi în limba engleză

sigură şi securizată

valabilă în toate ţările UE

Cum vor obţine cetăţenii adeverinţa

Autorităţile naţionale răspund de emiterea adeverinţei. Aceasta ar putea fi eliberată, de exemplu, de spitale, de centrele de testare, de autorităţile sanitare.

Versiunea electronică poate fi stocată pe un dispozitiv mobil. Cetăţenii pot solicita şi o versiune tipărită. Ambele vor avea un cod QR care conţine informaţii esenţiale, precum şi un sigiliu digital, care garantează autenticitatea adeverinţei.

Cum va facilita adeverinţa libertatea de mişcare

Adeverinţa electronică verde va fi acceptată în toate statele membre ale UE. Ea va contribui la asigurarea faptului că restricţiile aflate în vigoare în prezent pot fi ridicate în mod coordonat.

Atunci când călătoreşte, orice cetăţean al UE sau orice resortisant al unei ţări terţe cu reşedinţa sau şederea legală în UE care deţine o adeverinţă electronică verde ar trebui să fie exceptat de la restricţiile privind libera circulaţie în acelaşi mod ca şi cetăţenii din statul membru vizitat.

Dacă un stat membru continuă să le ceară deţinătorilor unei adeverinţe electronice verzi să intre în carantină sau să se testeze, el trebuie să notifice Comisia şi toate celelalte state membre şi să justifice această decizie.

Cum va funcţiona adeverinţa

QR code icon: Adeverinţa electronică verde include un cod QR cu o semnătură digitală, care o protejează împotriva falsificării.

Scan icon: Atunci când se verifică adeverinţa, se scanează codul QR şi se verifică semnătura.

digital signature icon: Fiecare organism emitent (spital, centru de testare, autoritate sanitară etc.) are propria sa cheie de semnătură digitală. Toate acestea sunt stocate într-o bază de date securizată din fiecare ţară.

validation icon: Comisia Europeană va crea un portal de acces. Prin intermediul acestui portal, toate semnăturile de pe adeverinţe pot fi verificate în întreaga UE. Datele cu caracter personal codificate în adeverinţă nu trec prin portal, deoarece nu sunt necesare pentru a se verifica semnătura electronică. De asemenea, Comisia va ajuta statele membre să dezvolte un software pe care autorităţile îl pot utiliza ca să verifice codurile QR.

   

Cetăţenii care nu sunt încă vaccinaţi vor putea călători în altă ţară din UE?

 

Desigur. Adeverinţa electronică verde ar trebui să faciliteze libera circulaţie în interiorul UE. Ea nu va fi o condiţie obligatorie pentru libera circulaţie, care este un drept fundamental în UE. Adeverinţa electronică verde poate, de asemenea, să ateste rezultatele testelor, care sunt adesea necesare în temeiul restricţiilor aplicabile în materie de sănătate publică. 

Desigur, adeverinţa le oferă statelor membre o oportunitate de a adapta restricţiile aplicate din motive de sănătate publică. Ne aşteptăm ca ele să ia în considerare această dovadă a situaţiei cetăţenilor în raport cu COVID-19 pentru a facilita călătoriile.

La eliberarea adeverinţei contează ce vaccin s-a administrat?

 

Persoanele vaccinate vor primi adeverinţe pentru toate vaccinurile anti-COVID-19 care le-au fost administrate. 

În ceea ce priveşte ridicarea restricţiilor vizând libera circulaţie, statele membre vor trebui să accepte adeverinţele de vaccinare emise pentru vaccinurile care au primit autorizaţie de introducere pe piaţa UE. 

Statele membre pot decide să extindă ridicarea acestor restricţii şi pentru persoanele care călătoresc în UE şi care au primit un alt vaccin.

Care sunt datele incluse în adeverinţă?

 

Adeverinţa electronică verde conţine informaţii esenţiale necesare, cum ar fi numele, data naşterii, data emiterii, informaţii relevante cu privire la vaccin/test/vindecare şi un identificator unic.

Adeverinţele vor include doar un set limitat de informaţii necesare. Aceste informaţii nu pot fi reţinute de ţările vizitate. În scopul efectuării verificărilor necesare, se controlează numai valabilitatea şi autenticitatea adeverinţei, verificându-se de către cine a fost emisă şi semnată. Toate datele referitoare la starea de sănătate rămân în posesia statului membru care a emis adeverinţa electronică verde.

  

Comisia colaborează cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a se asigura că adeverinţele eliberate în UE pot fi recunoscute şi în alte părţi ale lumii. Comisia este, de asemenea, în contact cu Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale, care reprezintă transportul aerian.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite