Parlamentul a votat eliminarea pensiilor speciale ale foştilor colegi. Au rămas alte cinci categorii, unele de 20.000 lei lunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Deputaţii şi senatorii au votat miercuri cu mare tam-tam eliminarea pensiilor speciale, referindu-se însă doar la cele ale foştilor lor colegi, la cele parlamentare, fără a face însă vreo referire la celelalte 5 categorii, dintre care unele sunt în medie de circa 20.000 lei pe lună.

Decizia a fost luată cu voturi 357 „pentru”, în timp ce parlamentarii UDMR nu au votat.

„Propunerea de azi vizează eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor care au atins limita de vârstă. Vorbim de 825 de parlamentari şi de un efort bugetar de aproximativ 4,5 milioane de lei. Rămân în vigoare pensiile speciale ale celorlalte 11 categorii socio-profesionale, care nu au nicio legătură cu principiul contributivităţii. (...) UDMR a susţinut în mod consecvent că pensiile speciale trebuie eliminate sau impozitate cu 99% sau limitate pentru toate categoriile vizate. (...) Demagogia şi populismul la viteză maximă duc la decizii pripite. Dacă doriţi să eliminaţi pensiile speciale, nu doar o mică parte pentru a câştiga un capital electoral, vă invităm să facem o analiză serioasă a deciziilor CCR. Parlamentarii UDMR nu vor vota”, a fost poziţia senatorului UDMR Turos Lorand.

Deputatul AUR George Simion a anunţat că parlamentarii formaţiunii votează în favoarea proiectului privind eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari.

„PSD care a inventat pensiile speciale recunoaşte că a fost o porcărie. Azi, domnule Ciolacu, recunoaşteţi că pensiile speciale sunt o ruşine. Astăzi reparăm puţin dintr-o reparaţie uriaşă în domeniul pensiilor speciale. În lunile şi săptămânile următoare coaliţia se va lupta pentru eliminarea pensiilor speciale. Ne mai spălăm puţin obrazul faţă de această ţară”, a spus şi şi liderul Dan Barna (USR-PLUS).

La rândul său, Ludovic Orban a acuzat PSD - UNPR - ALDE „şi-a votat pensii speciale”.

„Suntem azi într-un moment în care Parlamentul are ocazia sa reintre în slujba cetăţeanului român, are ocazia să arate că cine-mparte nu-şi face parte şi că legile trebuie făcute pentru cetăţeni, nu pentru privilegiaţi. (...) Astăzi aveţi ocazia să începeţi să vă îndreptaţi, domnilor de la PSD. Mă bucur că v-aţi bătut, ca într-un concurs de frumuseţe, să fie dezbătut proiectul vostru. Azi trebuie să fie pas. Trebuie să facem ordine în legislaţia pensiilor, să facem dreptate pentru oameni”, adaugă Orban.

Cum stau, de fapt, lucrurile

Potrivit ultimelor statistici publicate de Casa Naţională de Pensii Publice, în România există circa 9.600 de beneficiari de pensii speciale, respectiv 816 foşti diplomaţi, 780 foşti parlamentari şi funcţionari ai Parlamentului, 1.411 foşti piloţi în Aviaţia Civilă, 4.147 foşti magistraţi - procurori şi judecători - , 1.780 foşti grefieri şi 596 foşti membri ai Curţii de Conturi.

După cum se poate vedea în tabelul de mai jos, eliminarea pensiilor speciale de care beneficiază foştii parlamentari reduce cheltuielile statului  cu aproape 3,9 milioane de lei pe lună, în timp ce pensiile magistraţilor, plătite în cea mai mare parte din bugetul statului, adică din veniturile colectate de la toţi românii, sunt în medie de aproape 20.000 de lei, înseamnă 82,37 de milioane de lei pe lună

pensii speciale ianuarie 2021 sursa CNPP
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite