Parlamentul dă pomeni pe final de mandat: ajutoare sociale, salarii mai mari pentru bugetari, prime pentru fermieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Parlamentul este croit pe oferirea de pomeni electorale, cu numai câteva luni înainte de a-şi încheia mandatul. Majorări de ajutoare sociale, noi creşteri de salarii pentru anumiţi bugetari, prime pentru fermieri şi un pachet de servicii sociale pentru copii sunt doar câteva dintre măsurile adoptate zilele acestea.

Deşi multe dintre proiecte sunt utile şi binevenite pentru beneficiarii măsurilor, acest lucru nu scuză faptul că ele au fost adoptate în preajma sfârşitului de mandat al actualilor parlamentari, unii dintre ei sperând chiar să prindă un scaun şi în următorii patru ani.

Cresc ajutoarele sociale

Toate ajutoarele sociale vor creşte, după ce Parlamentul a majorat cu 140% indicatorul social de referinţă, indicator îngheţat în ultimii 12 ani. Creşterea va fi etapizată, începând cu 1 ianuarie 2021.

Indicatorul social de referinţă (ISR) este indicatorul în funcţie de care se calculează toate formele de asistenţă socială, precum indemnizaţia de şomaj, ajutorul pentru încălzire sau venitul minim garantat.

ISR a rămas la valoarea de 500 de lei din 2008 până în prezent, pentru că, deşi el putea fi actualizat de către Guvern cu rata inflaţiei, acest lucru nu a fost făcut. Aşadar, şi toate prestaţiile sociale au rămas la un nivel demn de anul 2008.

Marţi, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care prevede majorarea ISR de la 500 lei la 1.200 lei, o creştere de 140%. Proiectul a fost iniţiat de PSD, ALDE şi Pro România. El va ajunge acum pe masa preşedintelui, pentru promulgare.

Creşterea va avea loc etapizat, parlamentarii stabilind că „valoarea indicatorului social de referinţă creşte anual până la atingerea valorii de 1.200 de lei, după cum urmează: a) la data de 1 ianuarie 2021 - 780 lei; b) la data de 1 ianuarie 2022 - 990 lei; c) la data de 1 ianuarie 2023 – 1.200 lei”.

Ulterior, începând cu data de 1 ianuarie 2024, valoarea indicatorului social de referinţă va fi modificată anual, prin legea bugetului de stat, în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum prognozat pe an/an anterior, mai prevede proiectul adoptat.

Stimulente pentru producători agricoli

Tot marţi Parlamentul a adoptat un proiect prin care producătorii agricoli, acvacultori sau pescari comerciali vor beneficia de prime la comercializarea produselor agricole primare, produselor pescărești și de acvacultură. Prima va fi de 100 euro, respectiv 200 euro, raporată la cantitatea de produse.

Conform proiectului adoptat, valoarea primei de comercializare va reprezenta contravaloarea în lei a 200 euro/tonă/10.000 ouă pentru produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, comercializate către unități de procesare, dar nu va putea depăși 20.000 de euro anual/beneficiar. Prima va avea, totodată, contravaloarea în lei a 100 euro/tonă/10.000 ouă pentru produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, comercializate direct pentru consum, dar nu va putea depăși 10.000 de euro anual / beneficiar.

Pachet minim de servicii pentru copii

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede acordarea unui pachet minimal de servicii sociale fiecărui copil şi familiei acestuia, pachet care include servicii de bază şi de informare în domeniul sănătăţii, educaţiei şi protecţiei sociale, potrivit Agerpres.

„Se instituie pachetul minimal de servicii sociale pentru copil şi familie, în sarcina autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, universal şi obligatoriu, în scopul asigurării dreptului fiecărui copil la supravieţuire, dezvoltare, protecţie, precum şi la combaterea sărăciei. Pachetul minimal de servicii include servicii de bază şi de informare în domeniul sănătăţii, educaţiei şi protecţiei sociale precum: identificarea situaţiilor care pot genera marginalizarea sau excluziunea socială, evaluarea acestora, furnizarea de informaţii, consiliere, însoţire, asistenţă şi monitorizare. Pachetul minimal de servicii se acordă în cadrul unui program naţional”, prevede proiectul.

Pachetul minimal de servicii se acordă de către o echipă mixtă, multidisciplinară, formată la nivelul unităţii administrativ-teritoriale din: un asistent social/lucrător social, un asistent medical comunitar şi un consilier şcolar.

Salarii mai mari pentru unii bugetari

Miercuri, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care prevede, printre altele, o majorare a salariilor unor bugetari, potrivit Agerpres. Şi acest proiect merge acum la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Potrivit proiectului, „funcţionarii publici din cadrul aparatului Administraţiei Prezidenţiale, Secretariatului General al Guvernului, precum şi funcţionarii publici parlamentari din serviciile Parlamentului beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%”, fiind, astfel, eliminată interdicţia cumulului acestei majorări cu majorarea acordată pentru activitatea legislativă. De asemenea, personalul contractual din cadrul aparatului Administraţiei Prezidenţiale, Secretariatului General al Guvernului şi serviciilor Parlamentului beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite