Parlamentul a adoptat proiectele PSD pentru amânarea ratelor, chiriilor, utilităţilor. PNL va sesiza la CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul dezbate o serie de proiecte importante FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 4 nov 2019
Parlamentul dezbate o serie de proiecte importante FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 4 nov 2019

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat vineri o serie de proiecte depuse de PSD, alături de ALDE şi Pro România, pentru amânarea ratelor la bănci, amânarea plăţii chiriilor, amânarea utilităţilor. PNL a anunţat că va contesta măsurile la CCR.

UPDATE Camera Deputaţilor a adoptat toate proiectele depuse de PSD, cu majoritate de voturi.

Amânarea ratelor la credite: 214 voturi pentru, 86 voturi contra, 27 abţineri. Proiectul a fost adoptat.

Iniţiativa legislativă prevede amânarea plăţii ratelor pînă la 31 decembrie (în varianta iniţială a proiectului termenul maxim era septembrie 2020), pentru persoane fizice şi juridice, iar calendarului de rambursare va fi reluat în aceiaşi termeni ca în prezent, fără costuri suplimentare şi fără ca să faci dovada că ai fost afectat de criză. Amânarea poate fi solicitată şi de firmele aflate în insolvenţă şi de persoanele care au restanţe. Sunt eligibili să solicite amânarea şi debitorii care se află în procedură de executare silită.

Guvernul Orban a emis deja o ordonanţă de urgenţă în care a reglementat amânarea ratelor către bănci atât pentru persoanele fizicie cît şi pentru cele juridice. Această reglementare vine însă cu condiţia ca cei care solicită amânarea să fi fost afectaţi de criză, iar la finalul perioadei de amânare împrumutaţii vor trebui să suporte o dobândă la dobândă (în afară de credite ipotecare).

Acordarea de facilităţi fiscale persoanelor fizice şi juridice: 243 voturi pentru, 81 voturi contra, 3 abţineri.

Proiectul prevede amânarea plăţii contribuţiilor de asigurări sociale şi de asigurări sociale de sănătate pentru angajatori pe o perioadă de 3 luni şi reeşalonarea plăţilor pentru o perioada de 6 luni. 

De asemenea, la cererea beneficiarului, persoane fizice şi operatori economici, se amână la plată, pentru o perioadă de trei luni, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, plata serviciilor de utilităţi (apă, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice şi de internet, cablu TV) pentru toţi beneficiarii de astfel de servicii de pe teritoriul României.

UPDATE Dialog incredibil în Parlament. „Ce trebuie să...?“ „Să vă exercitaţi votul“ „Pentru? Nu ştiu altceva...“

În timp ce Camera Deputaţilor dezbate o serie de iniţiative importante prin care s-ar amâna plata ratelor, utilităţilor, chiriilor şi plafonarea preţurilor, deputaţii sunaţi să îşi exprime votul nu ştiu despre ce este vorba.

UPDATE Florin Roman, liderul deputaţilor PNL, a anunţat că PNL atacă la CCR „legile populiste scrise de Dăncilă şi Andruşcă”.


Pe ordinea de zi vor intra mai multe proiecte aprobate marţi de Senat.

„Pachetul de legi cu măsuri urgente, propus de PSD pentru români şi firmele româneşti, intră la vot final:

- Amânarea, la cerere, până la sfârşitul anului a plăţii ratelor bancare, fără dobânzi şi fără penalităţi;

- Susţinerea angajaţilor firmelor afectate prin plata de către stat a unui şomaj tehnic de 75% din salariu;

- Amânarea obligaţiilor de plată a contribuţiilor sociale pentru firmele afectate;

- Amânarea, timp de trei luni, a plăţilor la utilităţi (apă, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice şi de internet, cablu TV) pentru cetăţeni;

- Suspendarea plăţii chiriei pentru sediile de firme afectate;

- Scăderea taxei clawback la 15% pentru medicamentele produse în România”, a precizat PSD pe pagina de Facebook.

Multe dintre iniţiativele legislative care se vor afla pe agenda Camerei Deputaţilor au fost adoptate de Senat în 24 de ore, deşi reglementează masiv zone esenţiale pentru viaţa cetăţenilor şi a consumatorilor: utilităţile, telecomunicaţiile, mâncarea, medicamentele, chiriile şi creditele. 

Confederaţia Patronală Concordia a criticat iniţiativele, afirmând că „populismul poate costa mai mult decât criza”.

Şedinţa se desfăşoară după o procedură specială stabilită de Biroul permanent. Deputaţii vor fi apelaţi nominal prin telefon pentru votul final, dar şi pentru dezbaterile din plen.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite