Parlamentarii propun reorganizarea ANAF în direcţii judeţene. Fostul şef al Fiscului: Înseamnă predarea la cheie a Fiscului şi Vămii către baronii locali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţiile regionale ale ANAF ar putea fi desfiinţate pentru a fi reorganizate în direcţii judeţene, dacă un proiect depus de mai mulţi parlamentari va fi aprobat. Fostul şef al Fiscului, Gelu Diaconu, susţine că acest lucru va însemna că Fiscul şi Vama vor ajunge în mâinile baronilor locali.

Proiectul a fost înregistrat la Camera Deputaţilor de grupul parlamentar al UDMR, în data de 21 iunie, însă pe lista semnatarilor se află şi deputatul USR Cosma Lavinia-Corina, deputaţii PNL Sorin-Ioan Bumb şi Corneliu Olar şi un deputat de la minorităţi, Daniel Vasile. Propunerea legislativă vizează modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Iniţiativa legislativă a fost înaintată la Senat.

Proiectul prevede că cele 8 direcţii regionale ale ANAF se vor desfiinţa. În schimb, în subordinea Agenţiei se înfiinţează direcţiile finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti. Acestea vor avea sediul în municipiile reşedinţă de judeţ şi în Capitală. Direcţiile regionale vor fi preluate prin fuziune prin absorbţie de către direcţiile judeţene, la un loc cu atribuţiile lor. Direcţiile judeţene vor prelua administraţiile pentru contribuabilii mijlocii şi birourile vamale de interior şi de frontieră, potrivit ariei teritoriale de competenţă.

Iniţiatorii motivează această schimbare prin faptul că administraţiile financare vor fi „mai aproape de contribuabili, astfel putând spera în îmbunătăţirea atât a ratei de colectare, cât şi a relaţiei cu plătitorii de taxe şi impozite”.

Ce înseamnă reorganizarea

Reorganizarea direcţiilor regionale în direcţii judeţele înseamnă revenirea la un sistem care a mai funcţionat în trecut, până în anul 2013. Atunci au fost înfiinţate cele 8 direcţii regionale care au preluat birourile vamale şi Garda Financiară, direcţiile judeţene rămânând cu competenţe restrânse la contribuabilii mici şi la o parte din cei mijlocii. Ulterior, administraţiile judeţene au tot pierdut contribuabili, prin noi ordine de organizare a activităţii. Noile direcţii judeţene ar urma să preia din nou controlul asupra acestor birouri, dar şi asupra administraţiilor pentru contribuabilii mijlocii.

Gelu Diaconu, fost şef a Fiscului, critică însă măsura precizând că ea ar conduce la „combinaţii şi evaziune”. „După reorganizarea ANAF pe regionale, adică după ce li s-au tăiat baronilor locali pârghiile/relaţiile directe cu cei din Fiscul local (ex: o regională avea mai multe judeţe în subordine, dar conducerea/decizia era într-un singur loc, la regională), PSD dă drumul la combinaţii şi la evaziune, reinventând administraţiile judeţene”, avertizează Diaconu.

El mai scrie: „Câteva minţi înfierbântate din Parlament, împreună cu cozi de topor din ANAF lucrează la predarea la cheie a Fiscului şi Vămii către baronii locali. O astfel de măsură dă o mare satisfacţie UDMR! Alţii îmi zic că acesta este tocmai preţul plătit de Dragnea pentru că UDMR nu a votat moţiunea de cenzură. Acelaşi Dragnea care proclama ritos cât era ziua de mare cum face el regionalizarea României, ca ministru al Dezvoltării în perioada 2012-2014. Aşadar, pe lângă asemănarea cu vechea organigramă politizată a ANAF, care a funcţionat până în 2013, în acest proiect sunt câteva adevărate bombe de prostie, dintre care semnalez doar: trecerea birourilor vamale de frontieră ale Uniunii Europene în subordinea judeţelor. Vi-l imaginaţi pe (Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui şi şeful PSD Vaslui, n.r.) Buzatu de la Vaslui dirijând traficul pe la Albiţa? Dar pe urmaşii lui Mazăre şi Nicuşor Constantinescu la comandă de facto a vămii Port Constanţa? Vor fi necesare peste 1.000 de noi funcţii publice în zona serviciilor interne (administrativ, resurse umane, contabilitate, etc.) şi o puzderie de noi funcţii de conducere. O nebunie care se va termina peste minimum doi ani, având în vedere cât de laborios este un astfel de proces precum şi reinventarierea/redefalcarea patrimoniului. După blocarea informatizării ANAF, începută din păcate de tehnocraţi şi definitivată de PSD, aceasta este bomboana pe coliva ANAF”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite