Paradox. Deşi supraproducem carne de pasăre, tot importăm masiv

Paradox. Deşi supraproducem carne de pasăre, tot importăm masiv

Piaţa cărnii de pasăre din România se confruntă cu supraproducţie, importuri masive, dar şi cu campanii media negative, legate de utilizarea hormonilor şi a proteinelor interzise, afirmă preşedintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine (ACEBOP), Mary Pană.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Piaţa cărnii de pasăre este total diferită de cea a cărnii de porc pentru că aici ne confruntăm cu o supraproducţie. Avem un nivel de 120% faţă de necesarul de consum şi ne confruntăm cu importuri masive. Pot să vă spun că numai două unităţi mari din Brazilia produc de aproape patru ori mai mult decât cinci unităţi mari europene. Problema României pe lângă partea de supraproducţie şi de orientare mai dificilă spre export este reprezentată de Ucraina, care de 2-3 săptămâni are o triplare - un cadou din partea CE, a DG Trade - a cantităţii pe contingent tarifar. Ucraina s-a dezvoltat foarte mult, şi-a făcut unităţi de tranşare în Slovenia, Olanda şi România. Din Polonia aducem cantităţi mari de pasăre congelată”, a declarat preşedintele ACEBOP, potrivit Agerpres.

De asemenea, şeful ACEBOP apreciază că, pe lângă partea comercială propriu-zisă, piaţa cărnii de pasăre se confruntă de o lună de zile cu campanii media negative, finanţate de companii din afara ţării.

„De o lună de zile ne confruntăm cu campanii media negative, legate de hormoni, proteine interzise, copii cu obezitate şi rezistenţa la antibiotice, uitând că de fapt noi trăim într-o Uniune Europeană de mulţi ani şi chiar dacă am vrea să cumpărăm hormoni nu avem de unde şi uitând că tot ce intră la noi din state terţe sau alte state europene nu suportă controale şi pot fi la un moment dat un punct de risc. De asemenea, este foarte important, şi vă rog să acordaţi toată atenţia acestor campanii pro-vegane. Noi nu avem absolut nimic contra veganului, dar sunt finanţate extrem de dureros şi fac o concurenţă îngrozitoare pieţei de carne, cum ar compania EAT care pe lângă partea de pro-vegan susţine foarte mult şi fabricarea de carne artificială. Pentru noi, copiii şi nepoţii noştri aceste programe sunt sub semnul întrebării, ca să nu spun mai mult”, a explicat Pană.

În acest context, Grigore Horoi, vicepreşedinte al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), a subliniat că, pe lângă faptul că este ilegală folosirea hormonilor, este imposibil să faci zilnic acest lucru într-o fermă de pui.

Piaţa industriei avicole din România era estimată la circa 1,1 miliarde de euro la nivelul anului 2016, iar producţia autohtonă de carne de pasăre în viu realizată în sistem industrial se ridica la circa 435.000 de tone. România avea atunci în jur de 500 de ferme avicole autorizate sanitar-veterinar.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: