Panouri fotovoltaice 2019. Ce preţ are o instalaţie pentru o casă obişnuită şi cât economisim la factură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
panouri fotovoltaice acoperis

Panourile fotovoltaice sunt la mare căutare în acest an, mai ales după ce Administraţia Fondului pentru Mediu a lansat Programul Casa Verde - Fotovoltaice, prin care românii pot primi 20.000 de lei de la stat. Puţini ştiu însă care este preţul unui astfel de sistem şi cu cât scad costurile cu energia electrică sau în câţi ani poate fi amortizată investiţia.

Consumul de energie al clădirilor de locuinţe reprezintă 40% din consumul total de energie înregistrat în ţările din Uniunea Europeană, în timp ce necesarul energetic pentru acest consum este realizat preponderent din combustibili poluanţi.

În contextul preocupărilor privind reducerea poluării şi a diminuării dependenţei de furnizorii de energie electrică, tot mai multe persoane fizice caută alternative, arătându-se interesate de sistemele fotovoltaice.

 „Există un beneficiu principal urmărit de toată lumea, acela de a scădea costurile aferente energiei utilizate pentru nevoile locuinţelor şi un beneficiu intrinsec, de a scădea amprenta acestui consum energetic asupra mediului înconjurător,” consideră Dan Tudose, manager şi acţionar majoritar E-acumulatori.ro.

Practic, pentru un utilizator casnic, costul de instalare a unui sistem fotovoltaic format din zece panouri fotovoltaice care produc 3kWh de energie electrică este estimat la preţuri cuprinse între 3.250 şi 5.000 euro. Acest sistem acoperă 70-80 % din energia necesară consumului unei case iar investiţia este amortizată în 5-6 ani

„Un sistem de acest gen generează o producţie medie de aprox 4,3MWh/an. La un cost al energiei electrice de 0,55 lei/kwh la care se adaugă TVA, un sistem de 3kwp se amortizează în 5-6 ani, cu câteva recomandări. Astfel este mai bine să se folosească energia la momentul producerii şi să programăm electrocasnicele şi vehiculele electrice să fie încărcate în timpul zilei sau la un tarif diferenţiat”, a adăugat Tudose.

Imagine indisponibilă

În ce priveşte durata de viaţă a unui sistem fotovoltaic, aceasta este de cel puţin 25 de ani, putând ajunge chiar şi la 40 de ani, fiind o investiţie transmisibilă şi care creşte valoarea unei locuinţe.

„Un sistem fotovoltaic instalat la o locuinţă nouă reprezintă un avantaj important pentru beneficiari şi costuri scăzute în exploatare. Într-adevăr stocarea are un cost suplimentar, dar include beneficii referitoare la siguranţă în caz de întreruperi în alimentarea cu energie din reţea sau pe timp de iarnă. Astfel consumatorii vitali, centrala termică, sistemul de supraveghere, sistemul de acces, iluminatul perimetral vor funcţiona fără întreruperi”, a completat specialistul.

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a lansat în acest an Programul Casa Verde – Fotovoltaice, prin care românii care-şi instalează un astfel de sistem pot primi de la stat 20.000 de lei. 

Înscrierile au fost întrerupte timp de o lună din cauza unor suspiciuni de fraudă şi reluate recent.

„Pentru moment analiza dosarelor se va finalize la sfârşitul lunii ianuarie 2020”, a precizat Tudose.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite