Panama Papers: Cum a făcut avere omul de afaceri Gabriel Comănescu din platformele Petrom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Comănescu apare în documenetele „Panama papers“ cu afaceri cu platformele Petrom FOTO Adevărul
Gabriel Comănescu apare în documenetele „Panama papers“ cu afaceri cu platformele Petrom FOTO Adevărul

Unul dintre cei mai bogaţi români, omul de afaceri Gabriel Comănescu, apare în documenetele „Panama Papers“ cu una dintre afacerile sale de succes: platformele petroliere de foraj marin.

Banii lui Comănescu – evaluaţi în revista Forbes la peste 500 de milioane de euro – provin din afaceri petroliere derulate în România şi în spaţiul ex-sovietic. Magnatul şi-a disimulat interesele financiare într-o reţea complicată de firme offshore, reţea întinsă din Panama şi Insulele Virgine Britanice până în Niue – o mică insulă din Pacificul de Sud, aflată la 2400 de kilometri de Noua Zeelandă. El a fost sau este asociat în aceste companii cu personaje controversate între care şi sindicalistul Liviu Luca, partener de afaceri al lui Sorin Ovidiu Vântu, trimis în judecată pentru constituire de grup infracţional organizat, delapidare şi spălare de bani, transmite RISE Project.

Una dintre cele şase companii offshore manevrate de Gabriel Comănescu şi investigate de RISE Project ascunde pactul secret care l-a propulsat pe afacerist în topul celor mai importanţi jucători din piaţa petrolului şi gazelor din regiunea Mării Negre. Nota de plată a fost şi este decontată de OMV Petrom, precum şi de noi toţi – în situaţia în care statul român încă deţine 20 la sută din acţiunile companiei.

Potrivit investigaţiilor RISE Project, Gabriel Comănescu a apelat la serviiile companiei Mossak Fonseka încă din 2004 care a înfiinţat în Insulele Virgine Britanice (IVB) compania Southern International Engineering Ltd. (SIE Ltd.).

Articolul complet, pe RISE Project.

Ca reacţie la ancheta RISE Project, Grup Servicii Petroliere (GSP), controlat de omul de afaceri Gabriel Comănescu, a formulat câteva puncte de vedere referitoare la dezvălurilile făcute pe seama documentelor Panama Papers:

Referitor la articolul de presă publicat pe site-ul www.riseproject.ro, cu titlul “Reţeaua Comănescu – Platformele Petrom”, S.C. Grup Servicii Petroliere S.A. face următoarele precizări:

-    S.C. Grup Servicii Petroliere S.A. (GSP) a achiziţionat în decembrie 2005 şase platforme de foraj marin de la OMV Petrom, printr-un credit bancar sindicalizat de 100 milioane USD. La momentul tranzacţiei, compania OMV Petrom era deţinută majoritar de către OMV AG Austria. Contractele de vânzare-cumpărare ale platformelor de foraj au fost semnate, din partea OMV Petrom, de către board-ul companiei. Astfel, Bruno Siefken la care se face referire în articolul menţionat mai sus, nu a avut nicio implicare în decizia de vânzare a activelor companiei austriece.
 
-    După achiziţia platformelor de către GSP, câteva zeci de specialişti Petrom din domeniul forajului marin au migrat către GSP. Printre aceştia s-a numărat şi Bruno Siefken, unul dintre cei mai reputaţi specialişti din domeniu. Transferul de personal între companii este o practică uzuală în industria de petrol şi gaze.
 
-    Bruno Siefken, în prezent vicepreşedinte al GSP, declară: “Nu am făcut niciodată parte din board-ul OMV Petrom. Funcţia de director pe partea de explorare şi producţie pe care am deţinut-o în cadrul OMV Petrom la acel moment nu putea avea o influenţă nici asupra tranzacţionării de active aparţinând societăţii OMV Petrom, nici asupra valorii acestora. După cum reiese uşor şi din documente, decizia a fost luată în board-ul OMV Petrom şi a făcut parte din strategia de business post-achiziţie. La baza deciziei a stat un raport internaţional de evaluare”.
 
-    În iulie 2004, cu mai mult de un an înainte de vânzarea platformelor de foraj către GSP, pentru suma de 100 milioane USD, OMV AG Austria a plătit suma de 668,8 milioane Euro pentru pachetul majoritar de acţiuni Petrom.

-    Suma plătită de către GSP pentru achiziţionarea celor şase platforme de la OMV Petrom, reprezenta aşadar aproximativ 15% din totalul sumei plătite pentru achiziţionarea Petrom de către OMV AG Austria.

-     GSP a desfăşurat activităţi comerciale în Golful Mexic, Golful Persic, Marea Nordului, Marea Mediterană, Marea Neagră, Marea Barents pentru clienţi ca: ExxonMobil, PEMEX, Gazprom, Turkish Petroleum, OMV Petrom, EON, Lukoil, Japan Petroleum Exploration, etc.

-    Activităţile comerciale dintre GSP şi OMV Petrom, reprezintă mai puţin de 10% din totalul cifrei de afaceri a GSP.
 
Prin urmare, considerăm o parte din afirmaţiile autorilor articolului “Reţeaua Comănescu – Platformele Petrom”, ca fiind tendenţioase şi speculative, iar prin modul de prezentare a informaţiilor s-a urmărit deformarea adevărului.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite