PAID România: inundaţiile au provocat cele mai multe daune în 2017. Ce despăgubiri s-au plătit pentru cutremure

0
Publicat:
Ultima actualizare:

2017 a adus pentru PAID România – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale o creştere a volumului de daune plătite faţă de anul precedent, de la 2,52 mil. lei la 2,89 mil. lei. În total, au fost achitate despăgubiri pentru 591 de dosare.

Potrivit PAID România, cele mai mari pagube, de peste 1,5 mil. lei, le-au produs inundaţiile, urmate de alunecările de teren, cu 1,07 mil. lei, şi cutremure, cu despăgubiri de 257.930 lei. 

Un top 3 al judeţelor după volumul daunelor plătite în 2017 scoate în evidenţă:

Galaţi – 443.088 lei

Caraş-Severin – 361.187 lei

Vâlcea – 313.691 lei

”Şi 2017 a fost un an în care câteva sute de români au simţit utilitatea unei asigurări obligatorii de locuinţă şi asta în contextul în care nu ne-am confruntat cu dezastre majore. Inundaţiile, urmate adesea şi de alunecări de teren, produc însă frecvent pagube în România. În tot acest timp, PAID a continuat să se consolideze, pentru a-şi putea respecta obligaţia de a fi alături de românii asiguraţi, atât în cazul unor evenimente mai scăzute ca intensitate, cât şi în cazul unui dezastru de proporţii”, declară Nicoleta RADU, Director General al PAID România.

Acţionarii PAID şi-au menţinut şi în anul trecut decizia de a reinvesti întregul profit în consolidarea companiei. În plus, programul de reasigurare al PAID a ajuns la 900 mil. EUR, ceea ce face din Pool cel mai mare cumpărător de reasigurare din regiune. Dincolo de aceste măsuri financiare luate de PAID pentru a se asigura că poate face faţă oricărei situaţii, este continuat şi planul de instrumentare a daunelor în caz de dezastru extins, foarte important pentru o ţară ca România, cu mare expunere la riscuri catastrofale. 

În ceea ce priveşte numărul de locuinţe asigurate la finalul anului trecut, acesta era de 1.693.006, reprezentând 18,96% din fondul locativ al României , într-o uşoară scădere faţă de anul 2016. Repartizarea pe medii rural – urban se face în felul următor: Rural – 24%, Urban – 76%.

”Anul trecut am investit toate resursele necesare în proiecte precum cele legate de infrastructura IT- schimbarea platformei de emitere a poliţelor, de instrumentarea cât mai rapidă a daunelor şi de securizarea bazelor de date în vederea respectării noilor reguli impuse de GDPR şi IDD. Avem încredere că toate aceste investiţii vor duce, direct sau indirect, la o creştere a acoperirii prin asigurarea obligatorie a locuinţei în România. Deja primele semnale de creştere se văd în rezultatele primelor luni din 2018. Am trecut şi peste impactul falimentelor ASTRA Asigurări şi CARPATICA Asig fără să înregistrăm scăderi majore, ceea ce e un lucru bun pentru portofoliul nostru”, declară Nicoleta Radui

Top 3 al celor mai asigurate judeţe în 2017 arată aşa:

Bucureşti – 39 %

Ilfov – 35 %

Braşov – 30 %

La polul opus al topului, fiind cel mai slab asigurate judeţe, se află:

Vaslui – 8 %

Mehedinţi - 8 %

Olt - 8 %

Cele mai asigurate localităţi în 2017 au fost:

Dumbrăviţa (Timiş) – 63%

Bragadiru (Ilfov) – 61,57%

Sânpetru (Braşov) – 61%

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite