PAID dispune de 1 miliard de euro pentru despăgubirile locuinţelor asigurate la inundaţii. Ajutoarele plătite de stat sunt între 1.000 şi 6.000 de lei

PAID dispune de 1 miliard de euro pentru despăgubirile locuinţelor asigurate la inundaţii. Ajutoarele plătite de stat sunt între 1.000 şi 6.000 de lei

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), administratorul sistemului de asigurare obligatorie a locuinţelor, a anunţat joi că-i poate despăgubi rapid pe toţi proprietarii locuinţelor asigurate la inundaţii, dispunând de un fond de 1 miliard de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), administratorul sistemului de asigurare obligatorie a locuinţelor, are în acest moment suficiente fonduri proprii dar şi un program de reasigurare în valoare de 1 miliard de eur fiind pregătit să-i despăgubească rapid pe toţi proprietarii locuinţelor asigurate pentru daunele cauzate de inundaţii, alunecări de teren sau cutremure. 
 
Totuşi, din cele peste 9 milioane de locuinţe din România, doar 1,8 milioane au în vigoare o poliţă de asigurare, 4 din 5 locuinţe rămânând neasigurate”, au declarat oficialii PAID.
 

Guvernul alocă 5 milioane de lei

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de astăzi, printr-o hotărâre, cadrul normativ pentru acordarea unor ajutoare de urgenţă, în limita sumei de 5.000.000 de lei, pentru sprijinirea familiilor afectate de inundaţii în cursul anului 2021, conform Agerpres.
 
"Prin proiectul de hotărâre a Guvernului se propune instituirea acordării de ajutoare de urgenţă pe parcursul anului 2021, pentru sprijinirea populaţiei afectate de inundaţii, alunecări de teren, fenomene meteorologice periculoase, produse în anul 2021. Ajutoarele de urgenţă se vor acorda în limita sumei de 5.000.000 lei din fondurile prevăzute cu această destinaţie în bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale astfel:
 
- câte 6.000 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de peste 75%, inclusiv;
 
- câte 4.000 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie cuprinsă între 50%, inclusiv şi 75%;
 
- câte 2.500 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie cuprinsă între 25%, inclusiv şi 50%
 
- câte 1.500 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de până la 25%;
 
- câte 1.000 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror bunuri din locuinţă au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor", se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
 
Tot în document se arată că în cazul în care, urmare inundaţiilor, alunecărilor de teren şi fenomenelor meteorologice deosebite se înregistrează pierderi de vieţi omeneşti, familia persoanei decedate "beneficiază suplimentar de suma de 7.500 lei, indiferent de numărul victimelor".
 
În şedinţa de Guvern urmează să fie adoptat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea articolelor 230 şi 349 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii, notează sursa citată.
 
"Prin proiectul de act normativ se propune prelungirea termenului de aplicare a prevederilor cu privire la contribuţia personală, care poate fi plătită de asiguraţi, pentru unele servicii medicale în regim de ambulatoriu clinic de specialitate şi ambulatoriu paraclinic de specialitate, în condiţiile în care aceştia optează ca aceste servicii să fie acordate de furnizori privaţi, aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate", conform notei de fundamentare a proiectului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările