Stiri bancare

Stiri bancare

Rezultate bune. Banca Comerciala Carpatica anunta ca in 2001 a obtinut un profit net de 26,6 miliarde lei, reusind o dublare a cotei de piata. Nivelul lichiditatii imediate este de 43,25%, iar

Trebuie să conştientizăm că în contextul creşterii gradului de digitalizare a vieţii cotidiene, România poate deveni un jucător important la nivel mondial în zona de IT&C. Creativitatea şi hărnicia programatorilor români pot fi bazele pentru dezvoltarea unor produse cu valoare adăugată ridicată care să scoată România în câţiva ani dintr-o potenţială middle income trap.

România nu a reuşit să tragă din banii alocaţi în cincinalul curent nici 30% din suma care îi revenea. La acest moment, contrar a celor ce se crede, România este contributor net la bugetul Uniunii Europene şi nu unul dintre beneficiari, însă vina este la Bucureşti şi nu la Bruxelles.

acum 6 zile · comentarii (21)

Cu un deficit de 4,6% în anul 2019, România are un spaţiu fiscal de manevră mult mai mic decât multe state din Uniunea Europenă. Această criză ne prinde iar în mijlocul unei politici prociclice, în care, în loc să fi economisit pentru vremuri rele în ultimii opt ani de creştere economică, am făcut deficite de multe ori nesustenabile.

acum 6 zile · comentarii (0)

Vin banii! O sumă - vom vedea calculele finale - care se va apropia, în principiu, de 20 de miliarde Euro, bani destinaţi repornirii motoarelor economice şi sociale afectate sau chiar blocat de efectele pandemiei şi reconectării cu circuitele lumii globalizate. Bani pe care, în funcţie de înţelepciunea şi ştiinţa de guvernare a celor care ne conduc, chiar ar putea să producă rezultate. Ar putea, zic, dar nu există garanţii absolute.

acum 7 zile · comentarii (17)

COVID-19 reprezintă o provocare globală fără precedent, care ne-a schimbat total viaţa. Atacul asupra sănătăţii, incertitudinile privind disponibilitatea alimentelor, provocările la nivel social şi economic, toate fac parte acum din noua noastră realitate. Cum ar trebui să gestioneze această tensiune un om de afaceri? Stăm şi aşteptăm să vină sfârşitul lumii sau ne aruncăm în luptă?

acum 8 zile · comentarii (0)

Oameni de afaceri, angajaţi, consultanţi, consumatori, clienţi ai companiilor, furnizori, cu toţii, indiferent de rol, ne batem capul în aceste zile şi încercăm să prefigurăm răspunsul la întrebarea: pentru ce ne pregătim? Cum se va schimba viaţa şi munca noastră în următorii ani, în condiţiile unor influenţe din mediul extern pe care, fie nu le-am intuit fie, cărora nu le-am evaluat corect impactul.

acum 10 zile · comentarii (0)

Achievements din CV-uri sunt o mană cerească pentru cei mai mulţi recrutori, pentru că nu există alt loc mai potrivit în CV în care candidatul să-şi arate mai pe faţă lipsa de logică, de inteligenţă, de înţelegere a mecanismelor elementare de business, decât atunci când îşi prezintă realizările.

acum 15 zile · comentarii (13)

Încă din capul locului, trebuie subliniat că execuţia bugetară pe primul trimestru cuprinde doar două săptămâni (după 16 martie) de restricţii de natură economică urmare a instituirii Stării de Urgenţă şi a unor măsuri restrictive prin ordonanţe militare. Practic, lunile ianuarie şi februarie sunt întregi, iar martie a fost afectată doar pe jumătate.

luna trecuta · comentarii (1)

Foarte multe comentarii se fac la cel mai recent raport dat publicităţii cu două zile în urmă de către Organizaţia Internaţională a Muncii (ILO)  şi care analizează impactul dezastruos pe care l-a avut şi continuă să-l mai aibă pandemia cu COVID-19 asupra pieţelor muncii din întrega lume.

luna trecuta · comentarii (9)

Situaţia economică dificilă aduce faţă în faţă diferite şcoli de gândire în dezbaterea ce are ca obiect de studiu relansarea. Unele propun soluţia adaptării la noul context prin sacrificii şi regândirea întregului model intelectual de a face afaceri, în timp ce altele susţin că este suficientă tipărirea de bani. Acest exerciţiu de gândire se poate dovedi pozitiv sau dezastruos pentru România şi pentru capitalul românesc - şi aşa destul de fragil.

acum 2 luni · comentarii (9)

Cu un necesar de finanţat de 25 miliarde euro în 2020, peste 1 milion de contracte de munca suspendate şi o cădere accelerată a economiei, România are nevoie de sprijinul solidar al UE. Ar fi o strategie win-win atât pentru România cât şi pentru UE, având în vedere legăturile comerciale, de forţă de muncă şi capitaluri. Altfel, România va intra din nou pe drumul periferiei, după ani de convergenţă rapidă.

acum 2 luni · comentarii (7)

Ce am fi noi fără sânge în instalaţii? O carcasă inertă, un prizonier în propriul corp. Semănăm cu România în epidemie, cu o economie care mişcă prea puţin, parcă fără energie. Am ajuns să diminuăm valoarea cuvântului ”energie”, să uităm ce pune lumea în mişcare.

acum 2 luni · comentarii (10)

Bătălia contra Covid19 a obligat la închiderea parţială a activităţii economice, manifestându-se ce am numit „efectul shutdown”/lacătul pe uşă. Implicaţiile economice şi sociale sunt vaste. Recesiunea economică este inevitabilă, creşterea şomajului este abruptă şi pe front larg, deficite bugetare cresc puternic în Europa.

acum 2 luni · comentarii (0)

Tăierea salariilor angajaţilor din domeniul public reprezintă o soluţie dezastruoasă. Ministrul finanţelor a sugerat o astfel de măsură, dar fără a avea experienţa necesară pentru a identifica o alternativă. Aşa se întâmplă când ţara este condusă de personaje politice care nu au plătit în viaţa lor un singur salariu.

acum 2 luni · comentarii (14)