Tăierea salariilor angajaţilor din domeniul public reprezintă o soluţie dezastruoasă. Ministrul finanţelor a sugerat o astfel de măsură, dar fără a avea experienţa necesară pentru a identifica o alternativă. Aşa se întâmplă când ţara este condusă de personaje politice care nu au plătit în viaţa lor un singur salariu.

acum 3 ore · comentarii (7)

Pacientul România era de mult la terapie intensivă, însă aveam noroc de un ventilator prăfuit care ne ajuta să respirăm. Am fost prinşi în offside. Toţi. Ne-am dat seama că mâine poate să nu mai vină şi că viaţa noastră niciodată nu va mai fi la fel. Totodată, avem şansa să îndreptăm lucrurile.

Este momentul solidarităţii europene. Este momentul emiterii de eurobonduri de tip coronabonds de 700 miliarde euro (5% din PIB ul UE). România poate accesa resurse de finantare de peste 10% din PIB pentru lupta contra coronavirozei şi revenirea economică. Este nevoie de protejarea persoanelor vulnerabile printr-un Venit Universal Minim ţintit pentru cei 4 milioane români aflaţi în deprivare materială severă. Împreună putem reuşi.

acum 3 zile · comentarii (5)

Criza provocată de Coronavirus a închis şcolile şi universităţile şi a mutat învăţământul în mediul on-line. Deja se discută în mai multe cercuri despre eventualitatea îngheţării anului şcolar. Dincolo de calculele politicienilor, trebuie să identificăm soluţii tehnice pentru a veni în ajutorul elevilor şi studenţilor. Salvarea poate veni de la firmele de telefonie mobilă: Vodafone, Orange, Romtelekom, RCS&RDS.

acum 9 zile · comentarii (9)

Abundă discuţiile privind impactul pandemiei asupra economiei, cu efecte întreţesute pe laturile cererii şi ofertei/producţiei. De aici pornesc îndemnurile de intervenţie publică, de acţiune din partea băncilor centrale şi a guvernelor. Masive injecţii de lichiditate şi reduceri de rate de politica monetară, programe bugetare de criză au fost puse în mişcare în ultimele săptămâni.

acum 10 zile · comentarii (11)

Alunecarea spre criza economică globală intră într-o nouă etapă. Până recent, predicţia privind venirea crizei viza insuficienta reparare a disfuncţionalităţilor la nivelul datoriilor suverane în Europa şi a separării băncilor de investiţii de băncile comerciale în SUA, ca urmare a crizei globale din 2008.

luna trecuta · comentarii (20)

În prima parte vom analiza pe scurt ce înseamnă Procedura de Deficit Bugetar Excesiv, iar în ultima parte vom vedea ce se poate face pentru a minimiza costurile unui astfel de proces. În ipoteza în care raţiunea economică învingea raţiunea politică - strict electorală - România putea evita intrarea în Procedura de Deficit Bugetar Excesiv în anul 2020. Voi demonstra acest lucru în partea a doua a analizei.

acum 2 luni · comentarii (30)

Ni se spune mai tuturor, celor îngrijoraţi de consecinţele Pactului Ecologic European, că nu trebuie să ne facem griji, pentru că vor fi bani suficienţi pentru a renunţa la cărbune. Peste 700 de milioane de euro! România e salvată, nota de plată a deciziilor de la Bruxelles e deja achitată! Dar nu găsesc nimic liniştitor în faptul că s-au alocat deja bani.

acum 2 luni · comentarii (2)

Noul plan de decarbonare accelerată al UE pune o povară pe umerii consumatorului român şi, deopotrivă, pe industria noastră. Una dintre cele mai valoroase resurse energetice româneşti, gazul natural, are un viitor aparent incert: Parlamentul European şi oficiali ai Comisiei Europene cred că gazul natural produs în Uniunea Europeană nu este suficient de „verde“.

acum 2 luni · comentarii (8)

Din păcate, trebuie să admitem că suntem săracii Europei. Cu toate beneficiile aderării la UE şi cu măsurile sociale adoptate până acum, nu am evoluat prea mult. La 13 ani de la aderare, conform INS, rata sărăciei a scăzut doar cu 1,1pp, de la 24,6% din totalul populaţiei, la 23,5%.

acum 2 luni · comentarii (36)

La o oră de vârf, astăzi, această acţiune poate dura şi o oră. Deşi problema traficului în Bucureştiul cotidian scoate din sărite toţi locuitorii capitalei, nu despre acest lucru va fi vorba în cele ce urmează. Ci despre o secvenţă din viaţa unui cetăţean care trebuie să îşi modifice documentele pe care primăria i le solicită pentru a fi în legalitate.

acum 2 luni · comentarii (3)
Postari Recente