Green Deal-ul pe care preşedintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen l-a anunţat ca prim proiect pentru primele sale 100 de zile trebuie să găsească răspunsul adecvat la reducerea emisiilor de carbon fără a provoca hazarde economice. Din păcate, calitatea discursului ecologist de la Bruxelles riscă să intre în antiteză cu nevoia economiei şi a societăţii europene de a avea acces la surse de energie sigure şi la preţuri accesibile.

luna trecuta · comentarii (14)

Cel mai mare furt de date din Balcani s-a lăsat şi cu cea mai mare sancţiune financiară din zona balcanică, fiind totodată cea mai mare amendă primită de o autoritate publică din Uniunea Europeană, pentru neasigurarea protecţiei corespunzătoare a datelor personale.

luna trecuta · comentarii (0)

Această toamnă aduce cu sine o discuţie extrem de spinoasă la Bruxelles. Care investiţii din sectorul energetic vor avea, în viitor, dreptul să primească finanţare din fonduri europene sau de la unele din principalele instituţii financiare internaţionale? Mai precis, vom mai putea finanţa din bani UE activităţi în sectorul nuclear, care pentru România este vital?

luna trecuta · comentarii (4)

În anii ’70 - ’80, motivată de paradigma Războiului Rece, perioada de glorie a sectorului energetic românesc s-a concentrat în jurul producţiei de cărbune, de petrol, de gaze şi a petrochimiei. Succesul acelor ani s-a datorat unei sincronizări între cercetare, educaţie, proiectare si producţie, potrivită pentru acea vreme.

luna trecuta · comentarii (13)

Autoritatea pentru protecţia datelor cu caracter personal din Bulgaria a anuţat pe data de 28 august 2019, aplicarea unei amenzi în valoare de un milion de leva (aproximativ 511.300 euro) către Banka DSK pentru „dezvăluirea ilegală“ a datelor cu caracter personal ale clienţilor săi.

acum 2 luni · comentarii (0)

Economia SUA rămâne cea mai influentă în spaţiul global, cu o pondere de cca.20% din PIB-ul mondial; dolarul deţine mai bine de 60% din mijlocirea tranzacţiilor cu bunuri şi servicii în lume. Ai zice că este un dezechilibru flagrant, dar explicaţia rezidă, inter alia, în volumul tranzacţiilor financiare în raport cu cele comerciale şi încrederea în dolar (mă refer la USD) ca monedă de rezervă.

acum 2 luni · comentarii (3)

Uniunea Energetică Europeană proclamată în urmă cu 6 ani, începe să prindă contur prin noile Regulamente Europene, care vin să schimbe paradigma pe piaţa de energie. Consiliul European doreşte să nu mai lase la nivelul statelor membre să-şi stabilească regulile de piaţă în domeniul energie electrică şi gaze, aceasta pe fondul "eşecurilor" înregistrate în unele ţări europene (voite sau involuntare) de către statele membre.

acum 2 luni · comentarii (7)

Guvernul doreşte să introducă o nouă acciză pentru băuturile răcoritoare. Băuturile al căror conţinut de zaharuri este între 5-8 g zaharuri/100 ml vor avea o acciză de 0,8 lei/litru, iar cele al căror conţinut de zaharuri depăşeşte 8 g zaharuri/100 ml, acciza va fi de 1 leu/litru.

acum 2 luni · comentarii (6)

Unul dintre cele mai aşteptate momente de industria de petrol şi gaze din România are loc în cel mai nefericit context de piaţă. După o pauză de zece ani, ANRM scoate la licitaţie 28 de perimetre petrolifere pentru a le concesiona în vederea exploatării. Rezultatul noii runde devine, însă, critic. Dacă va înregistra un eşec, România trebuie să-şi facă temele într-un scenariu în care va depinde din ce în ce mai mult de gazul rusesc.

acum 3 luni · comentarii (10)

Istoria nu este, şi nici nu are cum să fie, o ştiinţă exactă. Izvoarele scrise, mărturiile, descoperirile arheologice sau documentele oficiale ale unor timpuri de mult apuse ne oferă indicii despre ceea ce s-a petrecut într-o anumită perioadă doar în măsura în care acestea sunt interpretate de om.

acum 3 luni · comentarii (15)

Aflat în plină campanie pentru diverse funcţii politice în partid, ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, a anunţat că ia în calcul introducerea unei noi taxe pentru firmele mici, o sumă fixă, stabilită anual de către stat, pe care să o plătească circa 1,1 milioane de firme. Un soi de impozit forfetar, gândit de data aceasta de Teodorovici.

acum 4 luni · comentarii (5)

Ieşirea din scena politică a lui Liviu Dragnea a creat o stare de aşteptare în jurul Guvernului României. Partenerii externi cred că Executivul Dăncilă are, acum, pârghiile de a îndrepta o parte din măsurile legislative adoptate de PSD-ALDE în numele ideologiei care a îndepărtat România de parcursul european. Deblocarea negocierilor privind exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră din perimetrul Neptun Deep este unul din subiecte.

acum 4 luni · comentarii (48)