Orszag, Citigroup: accizele pe tutun ar vindeca două dintre bolile Greciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintre toate încercările și necazurile Greciei contemporane, cel care a trecut aproape ignorat este numărul extrem de mare al celor care fumează. Grecia este țara cu cea mai mare rată de fumători dintre toate țările membre OECD, iar tendinţa de creştere accelerată din ultimii zece ani, continuă.

Într-un editorial Bloomberg, Peter R. Orszag, vicepreședintele Citigroup, consideră că, astfel, criza datoriilor cu care se confruntă Grecia are și un beneficiu: a forțat guvernul să mărească puțin accizele pe tutun fapt care a condus la o reducere modestă a ratei fumătorilor. Totuși, consideră economistul american, guvernul de la Atena poate să facă mult mai mult în această privință.

Cea mai mare rată de fumători din OECD

În 2009, procentajul fumătorilor în totalul populaţiei se ridica la un neverosimil nivel de 40%, aproape dublul mediei fumătorilor din OECD (care este de 22%). În Franța și Spania, rata fumătorilor se situa la 26%, iar în Statele Unite la doar 20% - la jumătate din rata Greciei.

Citeşte mai multe despre efectele pe care le-au produs majorările taxelor pentru produsele din tutun, în Spania

Procentajul fumătorilor greci depășește până și Rusia (unde rata fumătorilor depășește 30%); ba, mai mult, în Grecia, rata fumătorilor în rândul studenților la medicină se situa peste 30%, conform unui studiu efectuat de Constantine Vardavas și Anthony Kafatos din partea Universității din Creta.

Și mai neliniștitoare este informația conform căreia, în ultimii zece ani, numărul fumătorilor greci a crescut cu 6%, comparat cu un declin de 18% înregistrat în țările OECD. Singura altă țară dezvoltată în care numărul fumătorilor a crescut a fost Cehia, dar cu o rată mult mai redusă.

Citeşte aici care este viitorul Greciei, în opinia economistului Paul Krugman

Efectele asupra sănătății populației sunt evidente. International Agency for Research on Cancer arată că rata ajustată a deceselor de cancer la plămâni în Grecia este de 48 la 100.000 de bărbați. În Marea Britanie, această rată este cu 33% mai scăzută, iar în Franța și Statele Unite cu 20% mai mică.

Țigări ieftine

Orszag consideră că principala cauză a acestei rate ridicate și în creștere a fumătorilor greci este costul redus al țigărilor. În 2011, un pachet de 20 de țigări premium costa doar puțin peste 5 dolari în Grecia, comparat cu 8 dolari în Franța sau 11 dolari în Marea Britanie, conform unor informații publicate de Asociația Producătorilor de Tutun.

Prețurile din Grecia reflectă un nivel scăzut al accizelor în comparație cu alte state europene. Înainte de noile măsuri fiscale, un pachet de 20 de țigări era taxat cu doar 4 dolari, în comparație cu peste 6 dolari în Franța și peste 9 dolari în Marea Britanie.

Orszag susține că există suficiente dovezi care arată că o taxare mai mare a țigărilor ajută la reducerea numărului de fumători, în special în rândul adolescenților, fapt important deoarece obiceiul se formează, în special, la această categorie de vârstă. Economistul american consideră încurajator faptul că, în ianuarie 2010, ca răspuns la criza fiscală cu care se confruntă, guvernul grec a mărit accizele pe tutun cu încă 20%, fapt care a condus la creșterea prețurilor cu 15%.

Folosindu-se de studiile lui Jonathan Gruber, profesor la Massachusetts Institute of Technology (MIT) asupra efectelor creșterii de taxe asupra prețurilor, Orszag consideră că această creștere a accizelor ar putea rezulta într-o reducere a ratei fumătorilor cu 2-3%. Economistul susține că o creștere mai substanțială a accizelor ar putea reduce și mai mult rata fumătorilor, ajutând, totodată, la acoperirea găurilor fiscale din bugetul Greciei.

Fumător sărac, fumător bogat

Spre deosebire de alte țări, numărul fumătorilor din Grecia nu variază în funcție de venit sau nivelul de educație, conform studiilor centrului medical al Universității din Rotterdam.

Dacă în Europa, cetățenii cu venituri reduse sunt cu 50% mai dispuși să fumeze decât cei înstăriți, în Grecia, acest risc este de cu doar 30% mai mare pentru persoanele sărace. Și mai surprinzător, femeile cu venituri reduse sunt cu 40% mai puțin dispuse să fumeze decât cele înstărite.

Lipsa acestei diferențieri a fumătorilor în funcție de venit explică, parțial, rezultatele cercetărilor efectuate de Universitatea din Atena și Departamentul de Sănătate Publică a Universității Harvard, care au dezvăluit că în Grecia, rata de mortalitate de cancer nu variază în funcție de statutul socioeconomic.

În Statele Unite, spre exemplu, rata mortalității de cancer este mult mai ridicată în rândul persoanelor cu venituri modeste iar scăderea ratei fumătorilor a condus la dezechilibre majore în ceea ce privește speranța de viață. Datorită particularităților grecești, acest lucru nu se va întâmpla în Grecia, susține economistul american.

În concluzie, Orszag consideră că problemele ridicate de sănătatea precară a cetăţenilor și de nevoia acută de surse suplimentare de venit, ar putea fi rezolvate relativ simplu dacă Grecia ar creşte accizele pe tutun.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite