Ordonanţa lăcomiei: puţini câştigă, mulţi pierd

0
Publicat:
Ultima actualizare:
obsedat bani lacomie FOTO 123RF

Ordonanţa lăcomiei a început să facă primele victime: unele companii vor să plece din România, altele investesc, dar cu rezerve, în timp ce numai Guvernul şi oameni de afaceri cu probleme cu legea câştigă.

Ordonanţa lăcomiei prin care Guvernul a introdus noi taxe în sectoarele bancar, energetic şi telecom şi a plafonat mai multe preţuri continuă să fie aprig criticată de toţi actorii din economie, dar şi de instituţiile internaţionale, care avertizează că măsurile sunt mai grave decât a fost anticipat iniţial.

Spre exemplu, compania Black Sea Oil & Gas (BSOG) a anunţat joi că va investi în producţia de gaze la Marea Neagră, dar se bazează pe faptul că va reuşi să elimine taxele şi contribuţiile introduse şi restricţiile privind vânzarea de gaze. Este vorba de o taxă pe cifra de afaceri a companiilor din energie, de plafonarea preţului la gaze, dar şi de taxarea veniturilor suplimentare obţinute din vânzarea gazelor, cea din urmă fiind stabilită de legea offshore, adoptată în noiembrie. „Decizia finală de investiţie a fost luată cu bună-credinţă, pornind de la premisa că BSOG şi partenerii săi de concesiune vor reuşi restabilirea tuturor drepturilor acestora, în sensul eliminării oricăror taxe şi contribuţii suplimentare recent introduse, precum şi a oricăror restricţii privind libera circulaţie a gazelor”, a transmis compania, sugerând prin sintagma „restabilitarea drepturilor” că va ataca în justiţie noile taxe.

De asemenea, potrivit profit.ro, compania s-a văzut nevoită să ia o decizie, pentru că altfel în acest an i-ar fi expirat acordul de concesiune şi pierderea drepturilor asupra perimetrului de exploatare.

Anunţul companiei vine la o zi după ce OMV Petrom a anunţat că amână să ia o decizie finală, pentru că încă analizează impactul măsurilor luate de Guvern.

Mai mult, câteva companii germane iau în calcul plecarea din România, în urma ordonanţei date de Guvern, pentru că măsurile pun mediul de afaceri german în faţa unei provocări, a declarat preşedintele comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Gunther Krichbaum.

Avantajat: Un om de afaceri controversat

Unul din singurii oameni care va fi avantajat de ordonanţa lăcomiei este controversatul om de afaceri Ioan Niculae, care a făcut închisoare într-un dosar de corupţie şi condamnat în altul. El a spus că datorită plafonării preţului la gaze va deschide combinatele chimice falimentare ale Interagro, deoarece procesarea gazului în vederea chimizării ar fi profitabilă la preţul-plafon de 68 lei/MWh, faţă de 90-100 de lei, acum. „Dacă aşa se va aplica, deschid imediat toate cele 6 fabrici. Dar să fie 68 (plafonul, n.r.), nu să apară iar artificii, astfel încât să urce la 100 de lei”, precizează Niculae.

Desigur, şi statul este un câştigător al ordonanţei lăcomiei, deoarece va încasa taxe mai multe şi mai mari.

„Impact mai sever”

Şi băncile care activează în România sunt foarte afectate. Guvernatorul Mugur Isărescu a declarat joi că a transmis ministerului Finanţelor calculele finale privind taxa pe lăcomie, care „nu arată deloc bine, impactul este major şi nu arată bine”. „Este mai sever, pentru că am încercat să evaluăm şi efectele de runda a doua. Noi nu putem să negăm dreptul Guvernului de a impune impozit, dar când taxăm activele, să ne uităm. În activele băncilor sunt şi rezervele minime obligatorii. Ăla deja e un cost masiv. Ele plătesc deja dobânzi pentru toate disponibilităţile de lei, dacă le mai şi taxezi... Apoi tot la active mai sunt creditele legate de Prima Casă sau chiar titlurile de stat. Cine a avut ideea să lege acest impozit de ROBOR, e tare. Şah mat!”, a comentat Mugur Isărescu.

Comisia Europeană a criticat, de asemenea, ordonanţa, subliniind că, pe lângă un potenţial impact negativ asupra creditelor, impactul ar mai putea fi şi creşterea semnificativă a imprevizibilităţii mediului de afaceri din România, care poate avea un efect negativ asupra deciziilor investiţionale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite