Ordonanţa 114 produce haos şi după ce a fost modificată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu a pus beţe-n roate Guvernului Orban, sesizând Curtea Constituţională FOTO Mediafax/Alexandru Dobre
Marcel Ciolacu a pus beţe-n roate Guvernului Orban, sesizând Curtea Constituţională FOTO Mediafax/Alexandru Dobre

Anul 2020 a demarat cu o serie de incertitudini din punct de vedere fiscal, după ce PSD a sesizat la CCR legea prin care Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea pentru a repara Ordonanţa 114.

Începutul anului a adus amenzi mai mari pentru românii de rând, în timp ce demnitarii au primit salarii majorate, iar aleşii locali se vor bucura măcar teoretic de pensii speciale. Asta pentru că PSD a contestat la Curtea Constituţională a României (CCR) legea prin care Guvernul Orban anula sau modifica prevederi ale Ordonanţei 114, începând cu 1 ianuarie 2020.

Mai precis, social-democraţii susţin că este neconstituţional faptul că Guvernul PNL şi-a angajat răspunderea asupra modificării Ordonanţei 114, în condiţiile în care aceasta este şi pe ordinea de zi a Parlamentului. Ei spun că Guvernul este obligat să lase Parlamentul să se pronunţe. PSD contestă pe fond şi prevederile privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul public, pe motiv de discriminare, dar şi alte prevederi precum desfiinţarea unor programe de investiţii promovate în guvernarea acestora.

Curtea Constituţională va dezbate abia în data de 29 ianuarie dacă este constituţional proiectul de lege prin care Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea pentru a modifica Ordonanţa 114. Aşadar, până la acea dată, toate modificările plănuite de PNL sunt suspendate.

Amenzi rutiere cu peste 50% mai mari

Astfel, amenzile rutiere au crescut cu peste 50 la sută, de la 1 ianuarie 2020. Guvernul Orban a plafonat punctul de amendă la 145 lei, prin angajarea răspunderii, însă prevederea este suspendată, după ce legea în care este inclusă a fost atacată la Curtea Constituţională.

În consecinţă, prevederea din Codul rutier care stabileşte punctul de amendă la 10 la sută din valoarea salariului minim, adică 223 de lei, a intrat în vigoare de miercuri, 1 ianuarie 2020.

Demnitarii primesc salarii mai mari

Majorarea salariului minim vine cu salarii mai mari pentru demnitari. Guvernul Orban a prevăzut ca în 2020 salariile demnitarilor să îngheţe la nivelul din 2019, însă şi în acest caz prevederea este suspendată.

Drept urmare, dacă Guvernul nu ia măsuri, aleşii vor primi salarii majorate considerabil cel puţin în luna ianuarie. Mai precis, dacă un român obişnuit plătit cu salariul minim pe economie va primi în plus „în mână“ sub 100 de lei, pentru demnitari creşterile ajung la peste 1.000 de lei.

Pensii speciale pentru aleşii locali

De la 1 ianuarie 2020 a intrat de asemenea în vigoare o prevedere din Codul administrativ care prevede că primarii, viceprimari şi aleşii locali primesc pensii speciale. Guvernul Orban dorea prorogarea măsurii cu un an şi prevăzuse şi această amânare în legea prin care şi-a asumat răspunderea. Însă deoarece legea a intrat deja în vigoare, ea ar putea crea probleme juridice pentru Guvern.

Ce mai rămâne în picioare

Cei angajaţi la stat după pensionare încă mai pot cumula salariul cu pensia şi nu trebuie să aleagă între cele două surse de venit până când modificările plănuite de Guvernul Orban nu vor fi publicate în Monitorul Oficial.

Participanţii care doresc să transfere toate contribuţiile viitoare de la Pilonul II de pensii private exclusiv către Pilonul I de stat încă mai au această posibilitate.

Sporul pentru condiţii vătămătoare este în continuare de 15% din salariul pe care îl primeşte fiecare bugetar. Guvernul Orban stabilise că acest spor va fi îngheţat la nivelul din decembrie 2019.

Fondul de Dezvoltare şi Investiţii rămâne în picioare, deşi Guvernul Orban a decis că va fi desfiinţat şi vor fi finanţate doar lucrările deja finalizate sau începute.

Rămân valabile taxele din domeniile bancar, telecomunicaţii, energie şi pensii stabilite prin Ordonanţa 114.

<b>Guvernul ia în calcul o ordonanţă de urgenţă</b>

Guvernul Orban ia în calcul adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru modificarea Ordonanţei 114, „reparată“ deja prin angajarea răspunderii, însă contestată de PSD la Curtea Constituţională. Miza: prorogarea pensiilor speciale pentru aleşii locali, plafonarea indemnizaţiilor pentru demnitari şi a punctului de amendă, susţin surse guvernamentale pentru Adevărul.

Guvernul ia în calcul o ordonanţă de urgenţă similară cu textul angajării răspunderii, astfel încât modificările la OUG 114 impuse în luna decembrie să intre imediat în vigoare, înainte de pronunţarea CCR. Astfel, Guvernul ar mai reduce din povara bugetară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite