Orban pune parul pe baroni: Milioane de români nu au apă curentă şi canalizare. Dacă nu încep lucrările, se întâmplă din cauza baronilor nesimţiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Ludovic Orban a acuzat joi baronii că din cauza lor nu încep lucrările finanţate din fonduri europene pentru introducerea de apă curentă şi canalizare şi că din vina lor România riscă să piardă bani europeni.

„Domnul (Marcel, n.r.) Boloş, aş dori să pregătiţi o documentare şi să faceţi o conferinţă de pesă privitoare la situaţia semnării contractelor de finanţare privind extinderea reţelelor de apă şi canalizare. Sunt milioane de cetăţeni români care au dreptul să beneficieze de un lucru simplu: apă curentă şi acces la canalizare. Avem la dispoziţie fonduri europene extrem de importante. Timp de 6 ani de zile cei care au fost la putere, atât la nivel naţional, cât şi la nivel judeţean şi au bătut joc de proiectele astea”, a spus Orban, în şedinţa de Guvern.

El a precizat că, în nici şapte luni, Executivul a asigurat  cofinanţarea acestor proiecte şi a permis decontarea cheltuielilor care erau neeligibile ca urmare a scumpirii manoperei „urmare a tâmpeniei de Ordonanţă 114”.

„Dacă nu se semnează contractele de finanţare şi dacă milioane de români care au acest drept şi există alocaţi bani europeni, lucrul ăsta se întâmplă din cauza baronilor nesimţiţi care nu au absolut niciun fel de interes pentru a pregăti aceste lucrări prin intermediul ADI-urilor şi societăţilor de apă”, a răbufnit Orban.

El a spus că „nu mai putem accepta minciuna şi bătaia de joc”, faţă de oameni.

„Sunt bani la care avem dreptul, putem să îi accesăm, iar dacă nu se vor folosi să se ştie clar cine sunt responsabilii de această situaţie”, a spus el.

Premierul i-a spus ministrului Fondurilor Europene să se concentreze pe cele şapte judeţe, toate PSD, care „dacă nu încheie lucrările riscăm să trebuiască să dăm toţi banii înapoi pe exerciţiul 2007-2013”.

„Să informăm corect oamenii, merg până acolo încât în localităţile în care ar urma să ajungă aceste programe finanţate de la nivel european de introducere a reţelelor de apă şi a canalizării. Să le spunem oameni lor că, dacă nu încep lucările, este vina celor care conduc judeţele, care nu au capacititatea şi buna voinţă de a derula aceste proiecte. Nu se poate să ajungem aproape de finalul exerciţiului financiar multianual 2014-2020 şi să nu fie semnate şi începute lucrările pentru toate cele 41 de judeţe pentru care există finanţări”, a conchis premierul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite