Orban, către membrii Guvernului: Să vă mobilizaţi. Obligativitatea de a purta măşti va genera o cerere foarte mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ludovic Orban, premierul României, a cerut în şedinţa de Guvern, de joi, ca toţi membrii să se mobilizeze şi să îi ajute pe producătorii de echipamente de protecţie să înceapă producţia şi să existe atenţie sportivă pentru a evita posibilitatea de speculă.

„Să vă mobilizaţi, obligativitatea de a purta măsti va genera o cerere foarte mare pe piaţă. Noi trebuie să generăm o ofertă, astfel încât să nu existe posibilitatea de speculă, un decalaj între cerere şi ofertă. V-aţi ocupat de producţia de substanţe şi vă solicit să utilizăm la maximum capacitatea de producţie. Să găsim formele de sprijin pentru producatori să aibă materia primă necesară să producă la maximă capacitate” a declarat premierul Ludovic Orban.

„Urmăriţi prin Direcţiile de Sănătate Publică achiziţiile făcute de spitale. Am avut trei săptămâni un val de declaraţii că nu au materiale, echipamente. Acum s-au achiziţionat stocuri mari, iar acum aceste stocuri stau degeaba, pentru că spitalele nu achiziţionează materialele. Nu pot accepta să se facă achiziţii de la tot felul de firme de casă, în tot felul de spitale, de materiale şi echipamente care nu sunt conforme, în timp ce stocurile noastre sunt la dispoziţia spitalelor, avem marfă de calitate. Aici ministerul trebuie să intervină foarte hotărât în relaţia cu spitalele”, i-a spăus Orban secretarului de stat Andrei Baciu, participant la şedinţa de guvern.

„Obligativitatea de a purta măşti după 16 mai va genera o cerere foarte mare pe piaţă. Trebuie să generăm o ofertă care să acopere cererea”, a mai precizat Orban.

Anterior, premierul declarase că se va gândi o formulă de distribuire a măştilor către persoanele care nu au venituri şi nu le pot cumpăra. 

”Eu sper să creştem această capacitate. Va trebui ca până în 15 mai să producem cantităţi semnificative şi să cumpărăm de la producători externi”, a mai declarat Premierul, anunţând că Unifarm are peste 4 milioane de măşti chirurgicale, iar stocul de măşti FFP 2 şi FFP 3 este de ordinul milioanelor.

Orban a mai spus că ”obigativitatea de a purta măşti va face un consum mare” care va trebui asigurat.

Întrebat dacă se ia în calcul plafonarea preţului la măşti, Orban a spus: ”Ne gândim şi la acest lucru”. 

„Istoria economică, pentru cine a citit-o, spune că, atunci când s-au luat astfel de măsuri, dacă intervenţia pe piaţă a generat un preţ administrativ care nu are nicio legătură cu raportul ofertă-cerere s-a produs penurie, generarea de reţele de vânzare la negru care au lipsit mare majoritate a oamenilor aceste produse. Cred că trebuie să asigurăm o ofertă la nivelul cereriişi acesta este obiectivul pe carel avem: să producem în România cât mai mult i să ruşim să importăm ce nu putem produce”. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite