Optimism debordant la preşedintele Băsescu: Economia poate creşte în acest an cu 4-5%, chiar dacă Guvernul a tras „frâna de mână“ prin noi taxe

Optimism debordant la preşedintele Băsescu: Economia poate creşte în acest an cu 4-5%, chiar dacă Guvernul a tras „frâna de mână“ prin noi taxe

Preşedintele a avut un conflict îndelungat cu Guvernul în privinţa accizei de 7 cenţi, şeful statului acuzând că banii se vor scurge către baronii locali prin intermediul lucrărilor oferite de Ministerul Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea       FOTO Marian Iliescu

Preşedintele Traian Băsescu este mai optimist decât economiştii şi crede că Produsul Intern Brut al României ar putea urca în acest an cu patru sau cinci procente dacă şi agricultura ar performa. Şeful statului a criticat, însă, politica Executivului de a introduce noi taxe, el afirmând şi că FMI „putea fi un mai bun consultant pentru Guvern“.

Băsescu a declarat, duminică, la o dezbatere a Fundaţiei Mişcarea Populară, că politica Guvernului de a introduce 35 de taxe noi este greşită, „ca şi cum ai trage frâna economiei“, el precizând că este, cu toate acestea, optimist în privinţa creşterii economice în 2014.
 
Şeful statuluia vorbit despre „nerealismul bugetului de stat“, criticând Executivul pentru că a introdus venituri inutile în construcţia bugetară din 2014. „Soluţia găsită de Guvern a fost creşterea taxelor. (...) Ideea că o economie care a trecut prin criză, cu eforturi formidabile şi cu costuri politice formidabile, primeşte, imediat ce se reechilibrează, un set de 35 de taxe noi este greşită, este ca şi cum ai trage frâna economiei. În opinia mea, toate semnele arată că economia luptă împotriva acestei politici a Guvernului şi a FMI“, a afirmat şeful statului.
 
FMI putea consilia mai bine
 
Traian Băsescu a menţionat că Fondul Monetar Internaţional nu se poate opune deciziilor Guvernului, precizând însă că România nu are nevoie de banii de la FMI, iar acordul cu instituţia este doar unul de precauţie, care nu implică bani. 
 
Preşedintele a menţionat că „Fondul putea fi un mai bun consultant pentru Guvern“.
 
Preşedintele şi-a exprimat, totuşi, încrederea în creşterea economică. „Optimismul meu este mult mai mare ca al economiştilor. Cred că vom avea anul acesta o creştere economică care începe cu patru, virgulă, de la unu la nouă, dacă agricultura va rămâne pe o producţie rezonabilă“, a spus şeful statului.
 
Preşedintele a arătat că anul 2014 va fi un an bun din punct de vedere economic.
„Dacă şi agricultura ar performa la un nivel acceptabil, ne-ar permite o creştere pe care eu, contrar datelor date de economişti, văd capacitatea economiei de creştere între 4 şi 5 procente. Este clar, frâna trasă de guvern nu este atât de tare încât să descurajeze buna funcţionare a economiei“, a arătat şeful statului.
 
Acciza buclucaşă
 
Preşedintele Băsescu a criticat îndelung măsura Guvernului de a introduce o acciză suplimentară de 7 eurocenţi pe fiecare litru de carburant. Băsescu a refuzat să semneze scrisorile de intenţie cu FMI din cauză că acestea ar fi conţinut această măsură, iar, mai nou, a anunţat că va trimite scrisori fiecărui parlamentar pentru a-i îndemna să respingă proiectul de lege de aprobare aordonanţei.
 
Acciza de 7 eurocenţi se aplică de la 1 aprilie şi a provocat deja scumpirea carburanţilor şi nemulţumiri în cadrul transportatorilor. Ulterior, Guvernul a anunţat că transportatorii vor primi înapoi o parte din acciză, iar la agricultori aceasta va fi compensată. Transportatorii feroviari şi operatorii poştali doresc şi ei această facilitate.
 
Mai puteţi citi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: