OPSPI va fi divizat, Niţă preia „crema” patrimoniului

OPSPI va fi divizat, Niţă preia „crema” patrimoniului

Constantin Niţă va prelua direct cele mai importante participaţii ale statului român, respectiv cele din energie, petrol, gaze şi resurse naturale  FOTO: Adevărul

Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) va fi reorganizat prin divizare parţială şi transmiterea către Departamentul pentru Energie a unei "fracţii" din patrimoniul Oficiului, informează Guvernul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procedura a fost aprobată în şedinţa de miercuri, prin ordonanţă de urgenţă. Presa a scris în luna martie că societăţile din sectorul energiei aflate în portofoliul OPSPI, care reprezintă principalul activ al Oficiului, au fost trecute din coordonarea ministrului Economiei, Varujan Vosganian (PNL), în cea a ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă (PSD).

Modificarea a fost efectuată în Parlament, printr-o serie de amendamente care modifică ordonanţa de urgenţă aprobată de Executiv la sfârşitul anului trecut pentru reglementarea noii configuraţii guvernamentale.

Urmare a acestei modificări, dreptul de administrare asupra acţiunilor statului la aceste companii i-a revenit exclusiv ministrului delegat pentru Energie, în timp ce ministrul Economiei a rămas doar cu 28 de companii din industria de apărare şi industria constructoare de maşini.

OPSPI deţine în portofoliu pachetul majoritar sau acţiuni minoritare la 94 companii din domeniul petrolier, gazelor, electricităţii şi resurselor minerale, printre care Romgaz, Transgaz, Petrotrans, Termoelectrica, complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Electrica, CN Uraniului, Minvest, Apemin, Salrom, SN Cărbunelui, Cuprumin, RAAN, Oil Termina şi Conpet.

La acestea se adaugă participaţiile unde statul este minoritar: Petrom (unde deţine 20,6% din acţiuni), GDF Suez Energy (37%), EON Gaz Distribuţie (37%), EON Gaz Romania (37%), filialele de distribuţie ale Enel (Muntenia Sud, Dobgrogea şi Banat), Enel Energie (36%), şi filialeleCEZ (18-37%, în funcţie de societate).

La acestea se adaugă 16 institute de cercetare în domeniul energiei, cu un bogat patrimoniu imobiliar.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările