Opoziţia a luat la bani mărunţi proiectul de buget al Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele PNL Florin Cîţu a făcut o analiză a bugetului pentru 2018, concluzionând că Guvernul aduce economia într-o stare precară, supraestimând veniturile, crescând cheltuielile neproductive şi tăind cheltuielile cu investiţiile.

Liberalul Florin Cîţu arată că bugetul pentru 2018 nu ţine cont de ce s-a întâmplat în economie în 2017 şi că, în afara creşterii economice, toţi indicatorii macroeconomici care prezintă starea de sănătate a unei economii s-au deteriorat, unii dintre ei intrând în zona care semnalizează „pericol iminent“.

Potrivit acestuia, în România, creşterea economică rapidă corelată cu deficite bugetare din ce în ce mai mari, rata inflaţiei în crestere, scăderea investiţiilor, creşterea cheltuielilor cu salariile, deficite comerciale şi de cont curent mai mari şi, în fine, dobânzi mai mari, în timp ce moneda naţională scade, arată clar că se strâng norii unei crize economice de proporţii.

Venituri supraestimate 

Veniturile fiscale pentru 2018 au fost supraestimate cu cel puţin 8,6 miliarde de lei, susţine Cîţu, în analiza prezentată luni.

Pe de o parte, veniturile din TVA, în 2018, sunt supraestimate cu aproximativ 5 miliarde de lei. Vicepreşedintele PNL arată că deşi introducerea sistemului de TVA defalcat ar fi trebuit să aducă la buget 2 miliarde de lei, este oricum „prea puţin ca să justifice haosul pe care îl introduce în economie“, forma legii care va ieşi din Parlament se va aplica unui număr mai mic de firme. În acelaşi timp, se va aplica firmelor care deja declară TVA, iar pentru ele conformarea voluntară este deja la 92%. „Din contră, estimez că introducerea TVA defalcat într-un sistem unde există un grad ridicat de colectare va duce la reducerea veniturilor din TVA“, explică liberalul.

A doua sursă de venit importantă în bugetul pentru 2018 o reprezintă veniturile din contribuţii sociale, transferul contribuţiilor de la angajator la angajat aducând în plus 9 miliarde lei. „O sumă importantă, dar aceasta este suma pe care o colectează statul în cazul în care toate contractele din economie sunt renegociate şi transferul contribuţiilor a fost deja efectuat. Probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este foarte mică“, mai arată Cîţu. El precizează că o evaluare prudentă arată că veniturile din contribuţii sociale sunt supraestimate cu cel puţin 3,6 miliarde de lei.

Cheltuielile pentru investiţii sacrificate

Apoi, mai explică Florin Cîţu, din start bugetul pentru 2018 taie investiţiile cu 1,2% din PIB. El acuză Guvernul că a crescut cheltuielile neproductive (de personal şi asistenţă socială) cu 0,6% din PIB în 2017 şi, pentru a se încadra în deficitul bugetar, a tăiat de la investiţii.

„Problemele apărute în timpul anului în lupta cu justiţia l-au forţat pe Liviu Dragnea să crească cheltuielile cu salariile şi asistenţa socială pentru a distrage atenţia de la jaful din banul public şi atacul la Justiţie. În acelaşi timp, execuţia bugetară foarte proastă l-a forţat pe Liviu Dragnea să taie cheltuielile cu investiţiile. Bugetul pentru 2018 este deja construit arătând priorităţile lui Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov. Cheltuielile neproductive cresc cu 1,1% din PIB, iar cele pentru investiţii scad cu 1,2% din PIB“, arată Cîţu.

Deficitul ne aduce infringement

În ceea ce priveşte deficitul structural, impus la nivelul Uniunii Europene şi asumat de România prin semnarea Pactului Bugetar şi prin adoptarea unei legi în Parlament, acesta trebuie să fie, în perioada 2017 – 2019, de 1% din PIB. Dar, arată Florin Cîţu, România a început 2017 cu o ţintă de deficit structural de 2,92% şi termină cu un deficit structural în jur de 3,1%.

În timpul anului, România a fost avertizată de două ori de Comisia Europeană să reducă deficitul structural cu 0,5% din PIB, însă ţara noastră „este astăzi singura din UE care este sub supraveghere pentru devierea de la tratatul fiscal şi care sfidează recomandările Comisiei în acest domeniu“, explică Florin Cîţu. El concluzionează spunând că ignorarea recomandărilor CE va plasa România în procedura de infringement în prima parte a anului 2018.

Proiectul de lege, bombardat cu amendamente

Parlamentarii au profitat din plin de weekend-ul pe care l-au avut la dispoziţie pentru depunerea amendamentelor la proiectul bugetului de stat pe 2018.

PMP a anunţat duminică seara un filibuster în Parlamentul României, o procedură prin care se tergiversează adoptarea unei legi prin dezbateri interminabile, ei depunând peste 3.300 de amendamente la proiect. „Pe fond, proiectul de lege nu mai are nimic în comun cu vestitul program de guvernare pe baza căruia PSD i-a păcălit pe români la alegeri, cu promisiunile mincinoase din campania electorală”, au transmis parlamentarii PMP.

Şi USR a depus 270 de amendamente la Legea bugetului pe 2018, propunând să meargă mai mulţi bani către investiţii concrete în infrastructură, sănătate şi educaţie, iar fondurile pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) să fie reduse.

Totodată, şi PNL a depus peste 350 de amendamente la proiect, printre care eliminarea supraaccizei la carburanţi, mărirea pensiilor cu 9% şi eliminarea OUG pentru TVA split.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite