Operaţiunea „Cristal“. ANAF prezintă efectele controalelor din centrele angro: factură de 12.500 de euro emisă de o firmă din Dragonul Roşu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai mari amenzi şi confiscări de bunuri şi sume de bani s-au dispus de către agenţii antifraudă în centrul angro Dragonul Roşu din Bucureşti
Cele mai mari amenzi şi confiscări de bunuri şi sume de bani s-au dispus de către agenţii antifraudă în centrul angro Dragonul Roşu din Bucureşti

La o lună de la demararea operaţiunii „Cristal“, în care agenţii antifraudă din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) controlează la sânge toate centrele angro din ţară, au început să apară primele efecte: un agent economic din Dragonul Roşu a emis o factură cu o valoare de aproximativ 12.500 de euro.

Reprezentanţii ANAF a postat pe pagina de Facebook a instituţiei o factură cu o valoare de 55.536,16 lei (12.496 de lei), arătând că aceasta este „efectul «Cristal», factură înregistrată de circa 12.500 de euro în Dragonul Roşu“.  

Dragonul Roşu este centrul angro din România în care inspectorii antifraudă au aplicat cele mai mari amenzi şi au dispus confiscarea de bunuri cu cea mai mare valoare – 6,45 milioane de lei , de la începerea operaţiunii „Cristal“ şi până la 11 noiembrie. Pe locul al doilea se află complexul Brintex din Braşov, cu amenzi şi confiscări de 2,344 milioane de lei, iar pe locul al treilea – Expo Market Doraly din Bucureşti, cu 1,38 milioane de lei.  

De altfel, vinerea trecută, 13 noiembrie, o delegaţie a Ambasadei Chinei s-a întâlnit cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) pentru discuţii în urma controalelor de amploare derulate în cadrul operaţiunii „Cristal“ de inspectorii antifraudă în toate centrele angro din ţară, cele mai multe cu mărfuri chinezeşti, au declarat pentru „Adevărul“ surse guvernamentale.

La discuţii au participat din partea ANAF preşedintele instituţiei, Gelu Diaconu, şi Petre Dragoş Voinescu, inspectorul general al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF), care au prezentat statisticile privind rezultatele Operaţiunii „Cristal“, în cadrul căreia agenţii economici din toate centrele angro din ţară sunt controlaţi la sânge de inspectorii antifraudă.

factura emisa in Dragonul Rosu 12.500 de euro

Sursa: Facebook 

Controalele în Dragonul Roşu au început la 26 octombrie, la o săptămână de la demararea operaţiunii „Cristal“ în 15 centre angro din toată ţara. De controalele Fiscului sunt vizate 60 de centre angro. Operaţiunea „Cristal“ se va desfăşura până la Crăciun, iar în prima fază au fost incluse 15 centre angro, la care s-au adăugat ulterior altele şase. Acestea sunt: Smart Expo Flora (Bucureşti), Expomarket Doraly (Afumaţi, Ilfov), West Market (Oradea), Agrotransilvania Dezmir (Cluj), Romalion (Bacău), Pasărea Phoenix şi Grand Siraj (ambele din Iaşi), Galgros (Galaţi), Tug (Brăila), Euro 2 şi Piaţa de Gros (ambele din Timişoara), Marlorex, Frigorifer, Târgul Municipal şi Sucpi (toate patru din Craiova), Gama Center şi Redexpo (ambele din Ploieşti), Pavcom (Târgovişte), Brintex şi Piaţa agroalimentară Stupini (ambele din Braşov) şi Complex Comercial Transilvania (Târgu-Mureş).

La sfârşitul lunii octombrie, reprezentanţii ANAF au anunţat că au decis să aducă la Bucureşti inspectori antifraudă din toată ţara pentru a face verificări zilnice în centrul angro Dragonul Roşu, având în vedere volumul mare de mărfuri şi nivelul ridicat al evaziunii. 

„În urma rezultatelor înregistrate după primele trei zile de controale operative în «Dragonul Roşu», am decis ca, pentru o anumită perioadă, inspectorii antifraudă să desfăşoare controale în fiecare zi, în cazul acestui engros. Dacă în celelalte situaţii inspectorii noştri alternează acţiunile de verificare cu cele de monitorizare, dat fiind volumul mare de mărfuri şi nivelul ridicat al evaziunii din Dragonul Roşu, agenţii economici din acest complex comercial vor fi verificaţi zilnic. De asemenea, am dispus intensificarea acţiunilor de monitorizare, urmând să aducem la Bucureşti inspectori de la celelalte regionale antifraudă, astfel încât să dublăm forţa de control din Capitală“, a declarat  Gelu Ştefan Diaconu, preşedintele ANAF, la sfârşitul lunii trecute.

Atenţie, clienţi!

ANAF precizează că aceste controale şi monitorizări se desfăşoară zilnic la toate cele 60 de centre engross vizate în operaţiune, astfel încât în ziua în care un complex comercial nu este pe lista de verificări operative, inspectorii Antifraudă vor desfăşura activităţi de monitorizare a respectivului complex.

Fiscul îi avertizează pe clienţii centrelor angro că acţiunile inspectorilor fiscali se extind pe întreg traseul bunurilor ce pleacă din aceste unităţi, până la consumatorul final, inspectorii verificând toate verigile lanţurilor de comercializare. 

„Inspectorii Antifraudă operează analize de risc cu privire la comercianţi, dar şi legate de clienţii acestora, în funcţie de informaţiile rezultate din monitorizarea achiziţiilor intracomunitare şi a importurilor de bunuri“, se arată într-un comunicat al ANAF. 

Astfel că ANAF recomandă cumpărătorilor să solicite şi să se asigure că primesc şi deţin, pentru mărfurile cumpărate, toate actele prevăzute de lege - facturi, chitanţe, avize, documente de transport, bonuri fiscal.

Cum a fost pregătit asaltul

Operaţiunea „Cristal“ a fost pregătită în ultima jumătate de an, arată reprezentanţii ANAF. Astfel, inspectorii Antifraudă au realizat anterior demarării controalelor efective fişe documentare pentru fiecare centru angro, deplasări la faţa locului, în haine civile, pentru culegerea informaţiilor de pe teren şi analize finale de risc ale firmelor care activează în complexurile angro. 

Reprezentanţii ANAF precizează că operaţiunea de control al firmelor din centrele angro va fi reluată la începutul lui 2016, avându-se în vedere rezultatele rapoartelor de evaluare ale primei etape.

„La sfârşitul acestei operaţiuni, singurii care vor mai desfăşura activităţi economice în angro-urile din întreaga ţară vor fi doar contribuabilii oneşti. Iar cei care se gândesc că vor înfiinţa alte firme prin interpuşi care nu au cazier fiscal, pentru a obţine codul de TVA, trebuie să înţeleagă că aceasta nu este o operaţiune singulară, ci doar primul pas din strategia de combatere definitivă a evaziunii fiscale din engros-uri. Vom verifica aceste centre comerciale fără întrerupere, până când se va elibera bon fiscal şi pentru un şurub“, a declarat Gelu Diaconu, preşedintele ANAF.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite