ONG: Podul peste Dunăre de la Brăila ar putea deveni muzeu. Drumul de acces nu are autorizaţie de construire VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Asociaţia Pro Infrastructura
Foto Asociaţia Pro Infrastructura

Podul peste Dunăre de la Brăila ar putea deveni muzeu, având în vedere că drumul de acces la acest pod nu are autorizaţie de construire, avertizează Asociaţia Pro Infrastructura.

Podul peste Dunăre de la Brăila avansează în ritm alert. 

Constructorul italiano-japonez Astaldi-IHI Infrastructure a finalizat fundaţiilor celor 2 turnuri principale ce vor ajunge la 192 de metri înălţime, pregătind în continuare operaţiunile pentru ridicarea acestora. Se estimează că în cursul iernii se va atinge cota finală, urmând ca în 2021 să fie instalate cablurile de susţinere şi tablierul podului. Tablierul va fi adus pe Dunăre de la şantierul naval Brăila, unde cele 86 de elemente (31 X 25 X 3 metri) realizate de către italienii de la Fincatieri sunt în lucru.

Relocarea utilităţilor de pe traseul celor peste 20 de km de drumuri de legătură ale podului cu reţeaua de drumuri naţionale din zona Brăila, Jijila şi Măcin este în continuare nesoluţionată, împiedicând emiterea autorizaţiei de construire pentru lucrările de drum.

Ne exprimăm speranţa că toate autorităţile publice şi prestatorii implicaţi îşi vor da tot concursul pentru relocarea utilităţilor şi deblocarea acestui blocaj major, astfel încât să nu ajungem în 2022 să avem un pod de 2 km lungime în valoare de 2 miliarde de lei muzeu”, a scris Asociaţia Pro Infrastructura pe pagina sa de Facebook.

Spre sfârşitul lunii iunie, Prefectura Brăila semnala o serie de întârzieri din cauza relocărilor utilităţilor.

„Au fost semnalate o serie de întârzieri. Este vorba despre relocările utilităţilor necesare realizării acestui obiectiv, respectiv cea a conductelor de apă-canal, a Companiei de Utilităţi Publice Dunărea Brăila, un proiect în valoare de 1.801.497,93 lei fără TVA, unde se aşteaptă semnarea contractului de execuţie. De asemenea, au fost semnalate întârzieri şi la capitolul relocării reţelelor electrice.

În acest sens s-a avizat studiul de coexistenţă cu SDEE Muntenia Nord, este în curs de avizare E-Distribuţie Dobrogea şi urmează depunerea studiului de coexistenţă la Transelectrica (pentru reţele de 220kV şi 400Kw), proiectantul întâmpinând dificultăţi în obţinerea acordului de mediu, având în vedere faptul că aceste relocări se realizează în arii protejate", a anunţat Prefectură judeţului Brăila, scrie Mediafax. 

  

Tot pentru realizarea podului este necesară relocarea reţelelor de gaze. Până în prezent, procedura de achiziţie a fost anulată de trei ori, iar CNAIR a demarat o procedură de achiziţie prin negociere directă fără publicare, contractul fiind obţinut de Distrigaz . 

  

Reprezentanţii Prefecturii au mai constatat că pentru a începe lucrările la drumul de legătură dintre centură Brăilei şi pod este nevoie şi de relocarea unor stâlpi de iluminat de pe DN2B, sarcină revenind Primăriei municipiului Brăila. Conducerea prefecturii brăilene a anunţat că îi va chemă la discuţii pe toţi cei implicaţi şi că va analiză problemă exproprierilor, în condiţiile în care după finalizarea proiectului tehnic au rezultat suprafeţe de teren suplimentare. Ultima piedică va fi înlăturată printr-o hotărâre de Guvern, a precizat Biroul de presă al Prefecturii Brăila. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite