OMV Petrom va opera perimetrul Neptun Deep, dacă Romgaz preia acţiunile Exxon. Cum s-a ajuns aici şi ce avantaje ar putea avea compania austriacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
exxon

Anul trecut, statul român susţinea că Romgaz va fi cel care conduce operaţiunile, nefiind doar un simplu deţinător de licenţă, deşi înţelegerea iniţială era alta, şi anume ca OMV Petrom să fie operatorul.

OMV Petrom a anunţat că va opera perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, în situaţia în care americanii de la Exxon vor accepta oferta Romgaz de preluarea a acţiunilor sale, deşi în urmă cu o lună apăruseră informaţii potrivit cărora statul român, prin Romgaz, ar deveni operatorul perimetrului.

„OMV Petrom cooperează pentru a debloca resursele de gaze naturale din Marea Neagra. Acestea sunt esenţiale pentru securitatea energetică a României, pentru succesul tranziţiei energetice şi pentru a genera creştere economică. (...) Marea Neagră este o oportunitate unică pentru România şi suntem angajaţi să contribuim la materializarea ei. OMV Petrom are o experienţa de peste 40 de ani ca operator în Marea Neagră şi beneficiază, de asemenea, de capabilităţile internaţionale în operaţiuni de mare adâncime ale grupului OMV”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

La rândul său, directorul general al Romgaz, Aristotel Jude, a anunţat în mod oficial că reprezentanţii companiei pe care o reprezintă „sunt pregătiţi să fie parteneri egali la realizarea acestui proiect strategic”. „În cazul în care oferta noastră va fi acceptată, OMV Petrom va deveni operatorul proiectului”, a reiterat Jude.

Reamintim că Romgaz a transmis recent către Exxon o ofertă de preluare a participaţiei din Marea Neagră. Dacă va prelua această participaţie, Romgaz va deveni partener egal cu OMV Petrom, în perimetrul Neptun Deep.

Statul român ar fi vrut ca Romgaz să opereze perimetrul

Anul trecut, statul român susţinea că Romgaz va fi cel care conduce operaţiunile şi va opera perimetrul Neptun Deep, nefiind doar un simplu deţinător de licenţă, deşi înţelegerea iniţială era alta, şi anume ca OMV Petrom să fie operatorul. Aceasta era înţelegerea de anul trecut când se putea problema ca Exxon să-şi vândă partea către un consorţiu format din OMV Petrom, Romgaz şi Compania naţională de gaze naturale din Polonia. Între timp, polonezii s-au retras, iar Romgaz s-a angajat să preia tot ce vinde Exxon.

Cum s-a ajuns aici

Perimetrul Neptun Deep a fost concesionat în anul 2000 de statul român companiei franceze Elf Aquitaine (transformată ulterior în Total) şi companiei Petrom (devenită în 2004 OMV Petrom în urma privatizării acţionar majoritar fiind grupul austriac OMV AG). În 2008, participaţia francezilor a fost preluată de americanii de la ExxonMobil.

În ianuarie 2019, Guvernul a aprobat prelungirea contractului de concesiune a perimetrului cu încă 15 ani, din 2030 până în 2045.

În 2018, autorităţile de la Bucureşti au luat numeroase măsuri care au descurajat investiţiile în explorarea şi exploatarea de noi zăcăminte de gaze naturale, cum ar fi Legea offshore, care a majorat semnificativ povara fiscală suportată de companiile concesionare din Marea Neagră şi le-a obligat să-şi vândă minimum 50% din producţie pe bursele din România.

Ulterior, controversata OUG nr. 114/2018 a plafonat preţul de vânzare al gazelor către furnizori de către toţi producătorii la 68 lei/MWh, i-a obligat să asigure cu prioritate consumul casnic şi a majorat de 20 de ori, de la 0,1% la 2%, contribuţia bănească datorată ANRE de toţi deţinătorii de licenţe din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale.

Toate aceste măsuri au făcut ca OMV Petrom şi ExxonMobil să amâne luarea deciziei finale de investiţie în proiectul Neptun Deep, ulterior americanii de la Exxon anunţându-şi public intenţia de a renunţa la explorarea gazului din Marea Neagră.

De ce este important cine operează perimetrul

Potrivit legii offshore, operatorii perimetrelor din Marea Neagră pot atribui contracte pentru toate operaţiunile necesare extragerii gazelor. În cazul perimetrului Neptun Deep, compania cea mai interesată să preia mare parte dintre aceste contracte este GSP, controlat de omul de afaceri Gabriel Comănescu. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite