Olguţa Vasilescu: Plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copiilor va opri o înşelătorie a statului român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat marţi, la Parlament, că plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului va opri o înşelătorie a statului român, în urma acestei plafonări nefiind afectate foarte multe persoane din România, ci doar cele care „au bulversat” sistemul şi care au primit sume foarte mari.

„Este de fapt o înşelătorie a statului român ceea ce sigur că nu putem să acceptăm. Beneficiarii în plată în luna martie – până la 1.233 lei sunt 108.438 de beneficiari, deci cei mai mulţi. Între 1.234 – 3.400 lei sunt 39.700, între 3.400 – 5.000 lei sunt 5.478, între 5.000 – 10.000 sunt 3.504, iar peste 10.000 sunt 623. Cu această plafonare pe care o vom face nu vom afecta foarte multe persoane din România, dar în mod clar, cei care au bulversat sistemul şi ne-au pus să plătim astfel de sume vor trebui să se limiteze la ceea ce le permite”, a afirmat ministrul Muncii.

Întrebată care va fi plafonul, Olguţa Vasilescu a spus că, în prezent, se analizează această chestiune, urmând să fie între 5.000 şi 10.000 lei. „Aşa cum v-am spus, sunt foarte puţine persoane care vor fi afectate, dar în mod cert vom opri o industrie”, a completat ea.

Ministrul Muncii a mai spus că scoaterea plafonului a generat „un haos generalizat”.

„Să iei 35.000 euro timp de doi ani de zile de la statul român doar pentru că ai un copil în creştere este mult prea mult. Nu există aşa ceva în toată această lume”, a adăugat Olguţa Vasilescu.

De asemenea, întrebată care ar fi cea mai potrivită variantă, ea a spus: „Probabil că cea mai potrivită va fi undeva la 8.000 lei, care este o sumă foarte corectă”.

„Am spus că se transformă într-o industrie pentru că, faţă de anul trecut unde până la jumătatea anului am plătit o sumă, aceeaşi sumă de bani am plătit-o acum în primele trei luni de zile”, a conchis ministrul Muncii. 

Dragnea: Nu mai răspund la tot felul de idei care vin din partea unora

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, întrebat dacă susţine propunerea ministului Muncii de plafonare a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, că le recomandă colegilor să fie ”mai rezervaţi cu proiectele”.

”Eu i-am rugat pe toţi să fie puţin mai rezervaţi cu proiectele sau cu ideile pe care le au până când nu se conturează proiectul complet în ceea ce priveşte salarizarea şi nu numai, şi impozitul pe venit. O să răspund la această întrebare când noi o să finalizăm toate discuţiile. Nu mai răspund la tot felul de idei care vin din partea unora”, a spus liderul PSD.

Întrebat dacă susţine ca principiu plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, Liviu Dragnea a refuzat să răspundă.

Turcan: Pe fond, este o porcărie

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat că intenţia Guvernului de a plafona indemnizaţia pentru creşterea copilului este ”o porcărie” şi reprezintă o lipsă de viziune a direcţiei în care trebuie să meargă România.

”Pe fond este o porcărie, pentru că actualii guvernanţi trebuie să fie foarte preocupaţi mai ales din perspectiva majorărilor salariale pe care le promit de stadiul strângerii şi colectării veniturilor la buget Ei nu înţeleg lucrul acesta şi sunt mai tentaţi să încurajeze formele de nemuncă, dovadă că nu se ating de partea de ajutoare sociale nemeritate de o bună parte dintre beneficiari, dovadă că limitează această idemnizaţie pentru creşterea copilului, blocând în felul acesta să se întoarcă în câmpul muncii mai multe mame care nasc dar care doresc să îşi reia activitatea”, a declarat Raluca Turcan.

Ea a mai spus că plafonarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului reprezintă o măsură disperată a Guvernului pentru a face rost de bani pentru majorările salariale.

”Decizia în sine arată, pe de o parte, lipsă de viziune şi de înţelegere a direcţiei pe care trebuie să meargă România şi, pe de altă parte, o formă de disperare, pentru că pur şi simplu nu ştiu cum să mai strângă cureaua, să poată să cârpească pe ici pe colo pentru majorările salariale la care s-au angajat şi pe care în bună parte nu le vor respecta, pentru că nu au cum”, a mai spus Turcan.

Introducerea obligaţiei de plată de la 1 iunie 2017 a contribuţiilor datorate de angajatori la nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru salariaţii cu timp parţial de muncă cu salariul sau cu venituri realizate sub nivelul salariului minim de 1.450 lei, majorarea accizei la ţigarete cu 1% şi o evantuală plafonare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului la un nivel maxim cuprins între 5.000 – 10.000 lei sunt măsuri pregătite de Guvern pentru creşterea veniturilor bugetare, a scris, vineri, Profit.ro.

Vicepremierul Sevil Shhaideh  a declarat, duminică, la Antena 3, că Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor fac "analize şi calcule de impact" pentru o eventuală plafonare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Ea nu a precizat care ar fi cuantumul plafonării, dar a anunţat că Guvernul ia în calcul o posibilă prelungire a perioadei de acordare a indemnizaţiei, de la 2 ani la 4 ani.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în martie 2016, în calitate de for decizional, legea prin care indemnizaţia de creştere a copilului a fost stabilită la 85% din veniturile părintelui şi se acordă pentru o perioadă de doi ani, fără niciun plafon. Până atunci, plafonul maxim era de 3.400 de lei.

Aceste modificări adoptate de Parlament au fost puternic susţinute de PSD şi criticate de Guvernul tehnocrat, care spunea că nu sunt resurse bugetare. ”Nu putem ţine cont de efortul bugetar dacă vorbim de copii”, afirma în replică la acea vreme Rovana Plumb, care conducerea Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor.

În 18 aprilie 2016, preşedintele Iohannis a promulgat legea şi i-a cerut premierului de atunci, Dacian Cioloş, să găsească soluţiile necesare aplicării legii, solicitându-i să nu privească această chestiune dintr-un punct de vedere exclusiv contabil, deoarece legea este foarte importantă pentru România

”Azi am semnat decretul de promulgare pentru Legea de modificare a OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului. Personal, consider că acestă lege e una bună, aşteptată şi binevenită. Vă încurajez pe dumneavoastră, domnul prim-ministru să găsiţi în Guvern cele mai bune soluţii pentru a aplica aceasta lege. Vă rog să nu trataţi această chestiune într-un mod contabil. E o lege proactivă, care cu siguranţă este foarte importantă pentru România”, i-a spus preşedintele Iohannis lui Dacian Cioloş.

Prevederile au intrat în vigoare la 1 iulie 2016.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite