OFICIAL Propririle vor fi ridicate „în cel mult o oră“. Cîţu: Este o măsură de care toată lumea în România avea nevoie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ANAF intră în era digitală şi ridică automat şi imediat popririle pe conturi
ANAF intră în era digitală şi ridică automat şi imediat popririle pe conturi

ANAF va fi obligată să ridice automat şi imediat popririle pe conturi bancare ale contribuabililor, dacă aceştia şi-au achitat datoriile, potrivit unei ordonanţe adoptate marţi. Ministrul Finanţelor Florin Cîţu afirmă că popririle trebuie ridicate „în cel mult o oră“.

Guvernul a adoptat marţi o ordonanţă ca schimbă codul de procedură fiscală, în vederea simplificării procedurilor de administrare a creanţelor fiscale. Mai precis, s-a făcut reglementarea instituirii şi ridicării popririi în mod electronic, astfel încât suma să fie ridicată la îndestularea sumei poprite, iar debitorului să îi fie eliberate conturile cât mai repede.

„Este o măsură de care toată lumea în România avea nevoie. Ştiţi foarte bine până acum cât de complicat era de fiecare dată când cineva avea o problemă, erau conturile poprite şi trebuia să mergi la fiecare bancă cu dovada că ai făcut plata către ANAF. Acesta este un prim pas cu o soluţie dezvoltată intern la Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF. Urmează o updatare a acestei soluţii în perioada următoare, cu sistemul bancar, ca să fie cât mai prietenoasă cu utilizatorii”, a declarat ministrul Finanţelor, după şedinţa de Guvern.

Cum funcţionează ridicarea popririi

Florin Cîţu a explicat cum va funcţiona ridicarea electronică şi automată a popririi, precizând că ea va fi făcută „în cel mult o oră“ de la plata datoriilor.

„Cât mai repede înseamnă aproape imediat. Există un algoritm care ordonează conturile în funcţie de sumele din conturi şi apoi se face poprirea în funcţie de suma din conturi şi se opreşte după ce s-a îndestulat, s-a luat toată suma. Apoi toate conturile sunt eliberate. Mai puţin de câteva ore, se poate face instant, înţeleg că sistemul poate să lucreze aproape instant, deci nu o să existe 24 de ore sau nici măcar o oră. În cel mult 24 o face, şi azi. Modul electronic e să o facem în cel mult o oră. Va fi notificată şi banca şi angajatorul”, a explicat Cîţu.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite