Oficial: Guvernul a îngheţat indemnizaţiile bugetarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bani lei

Guvernul a adoptat vineri Ordonanţa de Urgenţă care prevede, printre altele, îngheţarea indemnizaţiilor, sporurilor, compensaţiilor şi alte facilităţi băneşti acordate bugetarilor, astfel încât aceştia se vor bucura în 2019 doar de majorarea salariului minim pe economie, nu şi de creşterea sumelor pe care le-ar fi primit dacă nu s-ar fi plafonat valoarea indemnizaţiilor.

Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea alin. 1 al art 38 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene a fost aprobată în şedinţa de vineri a Executivului.

„Începând cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizaţia brută de  încadrare, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, se menţin cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”, se arată în articolul 6 al Ordonanţei.

Acelaşi act normativ stabileşte şi că orele suplimentare nu vor mai fi plătite, ci compensate cu zile libere.

„Prin derogare de la prevederile art. 21 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2019, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora”, se arată în documentul citat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite